Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokazi bi mogli utjecati na presudu

Gotovinina obrana traži uvođenje novih pet dokaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ante Gotovine zatražila je od Haškog suda uvođenje novih pet dokaza u žalbenom postupku.

Novih pet dokaza, kako navodi obrana, pobija zaključak prvostupanjske presude da su lokalni Srbi iz tzv. Krajine izbjegli tijekom 'Oluje' zbog prekomjernog granatiranja Hrvatske vojske i potvrđuju da su evakuirani organizirano po nalogu tzv. krajinskih vlasti, objavio je ICTY u srijedu.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina - 4 POSJET SISKU Ante Gotovina snimljen u javnosti nakon dugo vremena: Pogledajte tko mu je pravio društvo Slika nije dostupna Generali na slobodi Hrvatski dan za povijest!

>> Žalbeno vijeće odbacuje tzv. zločinački pothvat?

Radi se o dokumentima koji obrani nisu bili dostupni tijekom suđenja, jer ih haško tužiteljstvo nije objelodanilo. Dokumenti bi, ako se prihvate, mogli utjecati na prvostupanjsku presudu, stoji u podnesku Gotovininih odvjetnika žalbenom vijeću.

Ti su dokumenti u izravnoj suprotnosti s presudom prvostupanjskog vijeća, da je glavni razlog odlaska Srba bio prekomjerno granatiranje HV-a i da naredba o evakuaciji nije utjecala na njihovu odluku te potvrđuju da nijedan civil nije rekao da je napustio tzv. krajinu zbog topničkih napada HV-a, navodi odvjetnički tim generala Gotovine, koji je u travnju prošle godine optužen na 24 godine zatvora zbog progona srpskih civila s okupiranih područja Hrvatske.

Odvjetnici hrvatskog generala također tvrde kako novi dokazi ukazuju na to da su srpski civili evakuirani po nalogu pobunjeničkih vlasti koje su imale unaprijed pripremljen plan evakuacije i čak zatražile pomoć UN-a u njegovoj provedbi, te da nijedan tadašnji dužnosnik tzv. krajine nikada nije ustvrdio da su civili izbjegli zbog granatiranja HV-a.

'Predloženi dokazi pokazuju da je presuda prvostupanjskog vijeća nesigurna i nerazumna i nude brojne zaključke u korist optuženog. Bez ikakve dvojbe, predloženi novi dokazi bili bi od odlučujuće važnosti za suđenje', navode u podnesku odvjetnici predvođeni Lukom Mišetićem.

Uz četiri dokumenta čiji sadržaj nije poznat, jer su označeni kao tajni, Gotovinina obrana predlaže kako novi dokaz i izjavu britanskog generala i stručnjaka za topništvo Timothya Granvillea-Chapmana, koji dovodi u pitanje prekomjerni i neselektivni karakter hrvatskog topništva tijekom operacije 'Oluje' u ljeto 1995.

Gotovinina obrana zatražila je 4. studenoga prošle godine da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane, koje su se održavale u Beogradu u vrijeme 'Oluje', američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije 'Oluje', u tijeku nje i nakon nje te karaktera topničkih napada HV-a tijekom 'Oluje'.

Žalbeno vijeće još nije objavilo nikakvu odluku o tome zahtjevu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene