Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevi tužiteljstva

Deset godina zatvora i oduzimanje 39 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo je zatražilo do deset godina zatvora za optuženog generala Vladimira Zagorca. Odvjetnik Zvonimir Hodak nije rekao tko ucjenjuje Zagorca 'zbog ciničnih natpisa medija'.

DORH smatra da Zagorčeva odlikovanja kod izricanja presude ne bi trebala biti olakotna okolnost. Zamjenica ravnatelja DORH-a Gordana Haramina Hranilović traži da mu se oduzme stečena imovinska korist u vrijednosti od 5 milijuna dolara, odnosno 39 milijuna i 400 tisuća kuna. Za DORH nema dvojbe da su Snježana Šiprak i Terezija Barbarić i Hrvoje Petrač vjerodostojni svjedoci i da su dragulje vidjeli. Tužiteljstvo je zatražilo kaznu do deset godina zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Božo Prka 'Zagorec nije mogao telefonom osigurati novac za naoružanje' Slika nije dostupna Slučaj dragulji 'Zagorec je otvorio sef i pohvalio se smaragdima'

>> 'Zagorca ucjenjuje ista ekipa koja mu je otela sina'

U trosatnoj završnoj riječi na zagrebačkom Županijskom sudu tužiteljica Gordana Haramina Hranilović ustvrdila da iz iskaza svjedoka i dokumentacije, odnosno izvedenih dokaza tijekom suđenja, započetog krajem studenoga prošle godine, nedvojbeno proizlazi da je Zagorec zlouporabio položaj i ovlasti i odnio dragulje. Te je dragulje navodno donio njemački trgovac oružjem i ostavio ih kao polog za pet milijuna američkih dolara koje je dobio od MORH-a kako bi kupio naoružanje za obranu Hrvatske.

Tužiteljica je odbacila tvrdnje obrane da je Zagorec žrtva urote i da su mu sve smjestile državne institucije, svjedoci i organizirani kriminal. Odbacila je i tezu da je cijeli postupak namješten. Ustvrdila je da upravo neke nepodudarnosti u iskazima svjedoka, na koje ukazuje obrana, potvrđuju da nije riječ o namještaljci jer bi se u suprotnom iskazi svjedoka u potpunosti podudarali i sve bi bilo preciznije izrežirano.

Traži se produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega

Ustvrdila je i da se iz dokumentacije o osnutku RH Alan, državne tvrtke preko koje se kupovalo oružje i oprema za obranu Hrvatske, vidi da je optuženi imao velike ovlasti, što je Zagorec tijekom postupka pokušao drugačije prikazati. Tužiteljica je od suda za optuženog zatražila i produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Hodak: Nikad nisam vidio tako kompromitirane svjedoke

To su bile završne riječi Tužiteljstva, nakon kojih su uslijedile završne riječi obrane. Na prošlom ročištu Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak je novinarima rekao da je njegovog klijenta ucjenjuje 'ista ekipa koja mu je otela sina' tražeći tri milijuna eura u zamjenu za dokaze njegove nevinosti, a danas ipak nije rekao o kome se radi, iako je to najavio. Kako je pojasnio novinarima, to neće reći zbog ciničnih napisa medija i kako opet ne bi ispao smiješan.

Obrana traži oslobađajuću presudu, te je odvjetnik Hodak prilikom iznošenja završne riječi rekao da u svojoj praksi nije vidio ništa ovakvo i s ovakvim kompromitirajućim svjedocima koji govore što DORH želi čuti. Odvjetnik Hodak krivi novinare zbog slike o Zagorcu koja je o njemu stvorena u javnosti. Ustvrdio je da u 'aferi dragulji' nije predočen niti jedan konkretan dokaz da je Zagorec kao bivši pomoćnik ministra obrane uzeo drago kamenje vrijedno najmanje pet milijuna američkih dolara.

'Analizom iskaza svjedoka sudsko vijeće može doći jedino do zaključka da je optužba neutemeljena i za tri dana donijeti oslobađajuću presudu', kazao je u završnoj riječi pred zagrebačkim Županijskim sudom Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak. Optužbe državnog odvjetništva, koje je za Zagorca zatražilo zatvor i oduzimanje imovine u vrijednosti pet milijuna američkih dolara, nazvao je neutemeljenima i 'nalik sinopsisu za neki akcijski film ili komediju'.

'Glavni problem obrane u ovom postupku su predrasude u javnosti, iza kojih stoje instruirani mediji, da je Zagorec državni neprijatelj broj jedan te da je kriv za sve loše što se devedesetih godina dogodilo u Hrvatskoj', dodao je Hodak. Ustvrdio je i da iz medija proizlazi kako bi oslobađajuća presuda u 'aferi dragulji' bila fijasko pravne države, iako, kaže, čak devet desetina dokaznih dokumenata nema veze s optužnicom, a polovina svjedoka koje je pozvalo tužiteljstvo ne tereti Zagorca.

'Optužnici u prilog idu jedino 'žene koje mrze Zagorca' i Petrač s 'analnom fiksacijom''

U prilog optužnici idu jedino iskazi Snježane Šiprak i Terezije Barbarić koje 'mrze Zagorca' te Hrvoja Petrača koji na Zagorca ima 'analnu fiksaciju', pa im sud zbog toga ne bi smio vjerovati, kazao je Hodak. Osim toga, u pomanjkanju dokaza sud bi se, smatra, trebao voditi načelom rimskog prava prema kojemu se u dvojbenim situacijama uvijek treba presuditi u korist optuženika. 'Devet godina državno odvjetništvo nije moglo naći ništa protiv Zagorca, a sada se uhvatilo za tri sumnjiva iskaza. Optužbe stoga nemaju veze s istinom', zaključio je Hodak.

Zagorec je u pauzi zatražio tabletu za glavu, što može biti znak da mu je sve teže što se bliži presuda a ona će biti izrečena u ponedjeljak točno u 12 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene