Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj dragulji

'Zagorec je otvorio sef i pohvalio se smaragdima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom županijskom sudu nastavljeno je suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu. On je optužen da je 2000. godine iz Ministarstva obrane odnio dragulje vrijedne pet milijuna dolara.

Jutros je svjedočila Zagorčeva suradnica Terezija Barbarić koja je radila kao šefica kabineta ministra financija. Ona je izjavila kako je jednom prilikom Zagorec pozvao u svoj ured, otvorio sef i sa smješkom joj pokazao zelene dragulje tj. smaragde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra najveći procesi Odbije li Petrač svjedočiti čeka ga još mjesec dana zatvora? Slika nije dostupna Ni Tuđman ni Rebić nisu vidjeli dragulje 'Ispada da imamo lebdeće kamenje, a nitko ne zna čije je'

Navela je kako se usput pohvalio da je 'on bolji bankar od nje', na što se i ona našalila kako je eto 'učenik nadmašio učitelja'. Svoj je odnos s generalom opisala kao poslovni te nevela da je svaki nalog za plaćanje morao odobriti ministar Jozo Martinović. 

'U sefu se vidjela torba, u kojoj je bila kutija s draguljima', kazala je Barbarić, dodajući da joj je Zagorec ispričao kako je drago kamenje dobio kao jamstvo za novac isplaćen trgovcu oružja. Zagorec joj je, kaže, dragulje pokazao sa smiješkom uz riječi kako on može trgovati oružjem iako je država pod embargom. Naime, oružje se uvozilo, među ostalim, na način da je na uvoznim deklaracijama teret bio upisan kao hrana ili poljoprivredni strojevi. 

'Bilo je dovoljno da Zagorec nazove ministra i kaže - ide isplata. Novac bi ga potom čekao i sve bi dalje rješavali sa mnom', kazala je.

Novac iz trezora svjedokinja je potom predavala Zagorčevom suradniku Josipu Fereku koji je u gotovini znao iznositi i po pet milijuna američkih dolara.

Dobra suradnja prekinuta je kada su u njen ured došli Zagorec, Šiprak, šef vojne policije Mate Laušić i bivši direktor Privredne banke Martin Katičić i uzeli svu dokumentaciju vezanu uz nabavu oružja. Osim iz njene sobe uzeli su, kaže, i dokumente iz zapečaćenog ureda pokojnog ministra Martinovića.

Bivša Zagorčeva suradnica Snježana Šiprak, koja je prva posvjedočila o krađi dragulja, ranije je na sudu kazala da je suradnja Terezije Barbarić sa Zagorcem prekinuta nakon što se ona udala za svog bivšeg supruga Dubravka Barbarića, Zagorčeva prijatelja u kojega je navodno izgubio povjerenje.

Postavljajući pitanja svjedokinji Barbarić optuženi Zagorec je u više navrata spomenuo navodnu Barbarićevu ucjenu dokumentacijom o nabavi oružja, no ona je sve tvrdnje odbacila kao neistinite. Porekla je i da se 2002. Zagorcu požalila kako bi njen bivši suprug mogao nauditi Zagorčevom sinu Tomislav, zbog čije je otmice kasnije osuđen Hrvoje Patrač.

Ipak, potvrdila je da su se ona i bivši suprug u Veneciji jednom prilikom sastali s Hrvojem Petračem, no taj susret, tvrdi, nije imao nikakve veze sa Zagorcem ili njegovim poslovima.

'Nisam ništa pričala sa Zagorcem, a ako ima neraščišćenih odnosa s Barbarićem neka to ne radi preko mene', dodala je svjedokinja koja je potvrdila da od 2002. surađuje s Državnim odvjetništvom i pomaže na 'sklapanju dokumentacije u otkrivanju tijekova novca'.

Zagorčev odvjetnik i optuženi umirovljeni general prigovorili su njenom iskazu nazvavši ga potpuno neistinitim i iskonstruiranim.

Suđenje se nastavlja svjedočenjima direktora Privredne banke Bože Prke i Dražena Jakopeca koji je Zagorca 2000. naslijedio na dužnosti u Ministarstvu obrane.

Terezija Barbarić je bila dugogodišnja šefica kabineta ministra financija, pokojnog Joze Martinovića i financijska savjetnica Privredne banke Zagreb te potom šefica financija RH Alana. Njezin današnji iskaz kontradiktoran je onom Snježane Šiprak koja je kazala da je Zagorec u siječnju 2000. godine iz Ministarstva iznio sporne dragulje noseći ih u dvije putne torbe.

Obrana je iskaz Terezije Barbarić nazvala neistinitim, instruiranim i inskonstruiranim, što ona odlučno opovrgava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene