Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar turizma Damir Bajs je priznao da sezona, koja bi nas trebala izvući iz krize, neće biti dobra kao lani, očekujemo pad. Booking je smanjen u odnosu na prošlu godinu.


Dobre rezultate imamo u privatnom smještaju i kampovima, a situacija je zabrinjavajuća u hotelima. Bez obzira na probleme hrvatski hotelijeri su najoptimističniji u regiji. Možda zbog velike promocije na Travel Chanelu. Playboyev model Bridget Markard uživala je na našim rajskim plažama i smjestila ih na drugo mjesto najseksi plaža na svijetu. Odmah iza Australije.

Vezani članci Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarner Za Uskrs se u Hrvatskoj odmaralo 40 tisuća turista: "Moramo biti spremni da ćemo se nositi s mjerama koje zemlje poduzimaju kako bi zadržale goste kod kuće" Slika nije dostupna Bajs: Kampovi prošlogodišnji pobjednici turističke sezone

'Ja kao ministar turizma predviđam sukladno svemu što smo čuli od sektora da će hrvatski turizam biti u minusu u 2009. godini', rekao je ministar Bajs. I opet vrijedi ona: Što južnije to tužnije. Istra i Kvarner zbog blizine najvažnijim tržištima odakle se bez problema može doći automobilom ne stoje loše. Srednja Dalmacija može proći, no jugu gdje velik broj gostiju dolazi avionima ne piše se dobro. 'Gosti koji dolaze autima su u laganom porastu, avio-gosti su u velikom minusu, gosti koji dolaze autobusom su otprilike na razini prošle godine', rekao je Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Privatni smještaj i autokampovi vjerojatno će profitirati iz ove situacije. U hotelima bi pad mogao biti oko 10%. Očekuje se konkretna pomoć Vlade. 'Nadam se da će Vlada shvatiti da bez potpore turizmu, u tom momentu kad je najpotrebnije da se ni ovi rezultati do kraja godine neće ostvariti', rekao je Franko Palma iz Hrvatske udruge hotelijera. Bez obzira na ozbiljnost situacije, akcijski plan koji bi trebao pomoći hotelijerima bit će donesen samo 12 dana prije Uskrsa i službenog početka sezone. Dok se kod nas neki igraju turizma - gosti će otići negdje drugdje.