Dolaskom veliko broja turista, u turistička odredišta dolaze i džeparoši. Splitski vodiči su ljuti jer, kažu, iste osobe, kradu na istim mjestima i ponašaju se kao da im nitko ništa ne može.

Galerija


Splitski su turistički vodiči na rubu živaca zbog džeparoša koji po gradu kradu od turista.

Vezani članci Dio novca zaplijenjenog na Dimensions festivalu (Duško Marušić/PIXSELL) Istarskoj policiji netko je ukrao novac koji su zaplijenili na festivalu elektroničke glazbe Ministar turizma Gari Capelli (Foto: Dnevnik.hr) Nismo podbacili: Turistički promet u prvoj polovici 2019. godine porastao za 6 posto

"Prošlo ljeto ja sam uhvatio jednu na djelu koju sam zadržao do dolaska policije", rekao je turistički vodić Oliver Nejašmić. "Mi ih znamo u lice, svake godine su iste. Mi ih zovemo stara majka s nevjestama koje ne možemo nikako zaustaviti", dodao je.

One su, tvrdi turistički vodič Vedran Vlaić, dobro uvježbane.

"Obuku se kao turisti iz azijskih zemalja. Znaju staviti i maske preko lica. Samo sam jednom vidio da je policija intervenirala", rekao je. "One se samo priključe iza vas, otvore ruksak, izvuku novčanik, a vi to ni ne osjetite", dodao je Vlaić.

Osim što predstavljaju lošu reklamu za grad, one odmor turistima mogu pretvoriti u noćnu moru.

"Policija ima odgovor. Kako sezona bude išla, sve će nas biti više i ja vjerujem da smo u stanju zaustaviti taj trend koji je u ovom času negativan", rekao je Paško Ugrina iz PU Splitsko-dalmatinske. "Počinitelji kao takvi su dijelom detektirani. Ne samo počinitelji, nego grupacije. Međutim, u ozbiljnom krim istraživanju morate imati dovoljno dokaza", dodao je.

Neki turisti su na svojoj koži osjetili što znači biti opljačkan.

"Ovdje se osjećam sigurno. No, živim u Rimu i opljačkan sam dva puta. Bili su dobri, uzeli su mi mobitel bez da sam primjetio", rekao je posjetitelj iz SAD-a.

Ovisno o vrijednosti ukradene stvari, za kradljivce zakon predviđa zatvor od šest mjeseci do čak pet godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr