Dolaskom veliko broja turista, u turistička odredišta dolaze i džeparoši. Splitski vodiči su ljuti jer, kažu, iste osobe, kradu na istim mjestima i ponašaju se kao da im nitko ništa ne može.

Galerija


Splitski su turistički vodiči na rubu živaca zbog džeparoša koji po gradu kradu od turista.

Vezani članci Lopovi (Foto: Screenshot/YouTube) Lopovi pokušali ukrasti bankomat, ali su zbog nespretnosti ostali bez plijena Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Bernardić Vladi: "Radnika nema, ugostitelji su opterećeni porezima, a konkurencija raste. Smanjite PDV u turizmu!"

"Prošlo ljeto ja sam uhvatio jednu na djelu koju sam zadržao do dolaska policije", rekao je turistički vodić Oliver Nejašmić. "Mi ih znamo u lice, svake godine su iste. Mi ih zovemo stara majka s nevjestama koje ne možemo nikako zaustaviti", dodao je.

One su, tvrdi turistički vodič Vedran Vlaić, dobro uvježbane.

"Obuku se kao turisti iz azijskih zemalja. Znaju staviti i maske preko lica. Samo sam jednom vidio da je policija intervenirala", rekao je. "One se samo priključe iza vas, otvore ruksak, izvuku novčanik, a vi to ni ne osjetite", dodao je Vlaić.

Osim što predstavljaju lošu reklamu za grad, one odmor turistima mogu pretvoriti u noćnu moru.

"Policija ima odgovor. Kako sezona bude išla, sve će nas biti više i ja vjerujem da smo u stanju zaustaviti taj trend koji je u ovom času negativan", rekao je Paško Ugrina iz PU Splitsko-dalmatinske. "Počinitelji kao takvi su dijelom detektirani. Ne samo počinitelji, nego grupacije. Međutim, u ozbiljnom krim istraživanju morate imati dovoljno dokaza", dodao je.

Neki turisti su na svojoj koži osjetili što znači biti opljačkan.

"Ovdje se osjećam sigurno. No, živim u Rimu i opljačkan sam dva puta. Bili su dobri, uzeli su mi mobitel bez da sam primjetio", rekao je posjetitelj iz SAD-a.

Ovisno o vrijednosti ukradene stvari, za kradljivce zakon predviđa zatvor od šest mjeseci do čak pet godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr