Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S djecom prekinuli ljetovanje

Turisti pobjegli, po drugi put svjedočili požaru na deponiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak izbio na odlagalištu smeća Baštijunski brig najvjerojatnije je podmetnut.

Đani Bunja, zamjenik zadarskog župana i načelnik stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je za Dnevnik.hr kako je cijela situacija vrlo loše utjecala na naš ugled. 'Neki svjetski mediji kao da su jedva čekali da se takvo što dogodi pa da loše pišu o Hrvatskoj. Ne znam točno koliko je turista zbog požara prekinulo svoje ljetovanje, no znam da je pet gostiju jučer napustilo Klub Primošten', rekao je Bunja.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ILEGALNI DEPONIJ Zašto Grad uporno okreće glavu? Ponovno rastu gomile smeća na Bandićevim "Elizejskim poljanama"

Dodao je kako je među gostima koji su naglo prekinuli svoje ljetovanje obitelj koja je i prošle godine bila kod nas kada je izbio požar na deponiju smeća. 'Radi se o obitelji s troje djece, od kojih jedno ima probleme s respiratornim sustavom, pa je jasno da su roditelji odmah pokupili djecu i otišli s mora. Oni definitivno neće prijateljima i obitelji preporučiti Hrvatsku kao idealno odredište za ljetovanje', zaključio je Bulja. Naznačio je kako još uvijek nema podataka o materijalnoj šteti, no pretpostavlja da će biti manja od milijun kuna, što je manje od prošlogodišnje štete.

Zamjenik zadarskog župana rekao je kako postoje opipljive indicije da je požar podmetnut, te kako će represivni materijal ove godine biti konkretniji. Na upit sumnja li da netko namjerno sabotira sezonu pa zbog toga podmeće požare, Bunja je rekao kako nema takvih indicija i dodao kako deponij posluje po svima pravilima. 'On radi u skladu sa zadarskim Županijskom centrom za gospodarenje otpadom, a iz fondova su u njega uložena velika sredstva. Svi troškovi su uredni i posluje se u skladu sa zakonom i propisima', rekao je.

'Kako je požar izbio oko 1 sat ujutro u ponedjeljak, teško je vjerovati da je došlo do samozapaljenja, vrlo je vjerojatno da je požar podmetnut. Teško bilo za povjerovati da je vatra buknula sama,  i to dvije godine za redom, na istom mjestu istog dana', zaključio je Bunja.

>> Gori odlagalište otpada: Ugroženo stanovništvo, turisti bježe

>> Požar na odlagalištu otpada pod nadzorom

Podsjetimo, požar na deponiju smeća Baštijunski brig, u blizini parka prirode Vransko jezero, buknuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak. Vatra je zahvatila površinu od oko šest hektara, a gasilo ju je 40-ak vatrogasaca s deset vozila. Vatrogasci se nadaju da će vatra danas u cjelosti biti pod nadzorom. Lokalno stanovništvo i turisti nezadovoljni su zbog neugodnog mirisa koji se nakon vatre proširio područjem oko deponija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene