Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na isti dan kao lani

Gori odlagalište otpada: Ugroženo stanovništvo, turisti bježe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na odlagalištu otpada, udaljenom tek kilometar od Parka prirode Vransko jezero, planuo je požar.

Gusti dim nošen vjetrom kreće se upravcu turističkih središta, te prijeti gostima i stanovništvu. Prema informacijama koje nam je dao Đani Bunja zamjenik zadarskog župana i načelnik stožera za zaštitu i spašavanje dio turista već je napustio Pakoštane.

Pročitajte i ovo Videozid: Dino Goleš - 3 IZUMIREMO Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Državni stan: Odlagalište otpada - 4 Institucije ne reagiraju Susjeda iz pakla u centru Zagreba: "To ti je potencijalna zaraza. Štakora je sve više i više. I muhe se stvaraju, katastrofa"

Sumnja se da je požar podmetnut, jer je vatra planula baš na isti datum na koji je isti deponij gorio i prošle godine. Osim toga isto odlagalište gori već petu godinu za redom.

Ovisno o smjeru vjetra ugroženo je stanovništvo Šibensko-kninske i Zadarske županije, a sadašnji smjer ugrožava najviše stanovnike i goste Biograda, Pakoštana, Pirovca, te Murtera, a u opasnosti su i Vodice, otok Pašman, te mjesto Drage.

U 19 sati održana je hitna sjednica županijskog stožera za zaštitu i spašavanje u Pakoštanima. Biograđani se nisu pojavili na sjednici jer su, kako kažu, u neprestanom kontaktu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, pa smatraju da za sada nema potrebe za hitnim sastancima. Naglašavaju kako situaciju drže pod kontrolom te da nema mjesta panici. No Bunja smatra kako su zajednički mogli brže i lakše pronaći rješenje. 'Zbog toga sam i sazvao sjednicu. Zatražili smo od DORH-a i policije da utvrde okolnosti nastanka požara i ukoliko se dokaže da je požar zaista podmetnut odgovorne privedu', izjavio je za Dnevnik.hr Bunja.

Turistički djelatnici o svemu su obavijestili i premijerku Jadranku Kosor, jer je ugrožena i turistička sezona na tom području.

>> Biogradu prijeti ekološka bomba!

Požar gase pripadnici JVP Biograd, te DVD-a Biograd, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, te Drage, a pomoć su im ponudili kolege iz Zadra. Na požarište je došao i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša koji kaže kako je takav požar teško gasiti jer nema otvorenog plamena, a nikada se ne može u potpunosti biti siguran što se sve na odlagalištu smeća može zapaliti i izazvati dodatne probleme gasiteljima. Bura koja sada manje puše na samu vatru nema utjecaja, jer ona tinja pod naslagama smeća, a vjetar koji je oslabio onemogućit će razilaženje dima iznad Pakoštana i ostalih ugroženih mjesta. (M.D./D.Š.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene