Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu međunarodnoga EuroTAP-ova projekta za 2009. godinu - ocjenjivanja sigurnosti tunela na hrvatskim autocestama, Hrvatski autoklub predstavio je danas u veljači obavljeno testiranje tunela 'Tuhobić' na autocesti A6 Bosiljevo-Rijeka.


Tunel 'Tuhobić' već je bio testiran 2004., na početku provedbe EuroTAP-ova projekta i imao je loše rezultate, a ove je godine imao iznimno dobre rezultate i dobio ocjenu 'jako dobar'.

Vezani članci Probijen tunel Komorjak 05 Probijen tunel Komorjak zbog kojeg su stanovnici Omiša ostali u šoku: Otkriveno i kolika je šteta nakon miniranja Slika nije dostupna Preminuo u vožnji u tunelu Tuhobić

Predstavivši rezultate, glavni tajnik HAK-a Tomislav Družak rekao je da je u projektu sudjelovalo 13 nacionalnih autoklubova iz 13 europskih zemalja s 40 milijuna članova od kojih su mnogi naši potencijalni gosti tijekom turističke sezone. Naglasio je da se danas u svih 13 zemalja objavljuju i predstavljaju rezultati testiranja sigurnosti europskih tunela te da će se dobri rezultati 'Tuhobića' predstaviti i europskim vozačima.

Jedan od voditelja tog projekta u Hrvatskoj Igor Novačić rekao je da su u našoj zemlji testiranja sigurnosti počela još 2004., kada su testirani tuneli 'Tuhobić' i 'Učka', koji su tada dobili dosta loše ocjene. Svake godine tuneli testirani u Hrvatskoj dobivali su sve bolje ocjene, a 2007. godine tunel 'Brinje' bio je najbolje ocijenjen tunel u Europi, podsjetio je.

Ove godine u kategoriji preuređenih tunela 'Tuhobić', dug 2143 metra i izgrađen 1996. godine, dobio je dobre ocjene puštanjem u promet druge cijevi, poboljšanjem ventilacijskog sustava i uvođenjem videonadzora, dodao je. Napomenuo je da su sve sigurnosne mjere u tunelu u skladu s naputcima i uredbama Europske komisije o sigurnosti te da je svrha kampanje informirati vozače o opasnostima u tunelima i upozoriti sve sudionike u prometu na sigurnost.

Ove godine ocijenjen je 'Tuhobić', a idućih godina sigurno će se u sklopu tog projekta ocjenjivati i nedavno izgrađeni tuneli i tuneli u izgradnji, dodao je. Predstavnicima konzorcija 'Autocesta Zagreb-Rijeka' dodijeljeno je i posebno priznanje za rezultate koje su postigli na većoj sigurnosti u tunelu 'Tuhobić' u posljednjih pet godina.