Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP donosi

Znate li da postoji tržišna opskrba plinom? Tri koraka uz koja možete promijeniti svog opskrbljivača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki korisnik plina u kućanstvu u Hrvatskoj ima svog opskrbljivača. Ako do sada niste sklopili ugovor s novim opskrbljivačem, plinom vas opskrbljuje onaj u obvezi javne usluge ovisno o području vašeg stanovanja. Želite li to promijeniti ili se pak vratiti javnom opskrbljivaču, to možete učiniti besplatno u tri koraka.

Opskrba plinom za kućanstva može se obavljati kao regulirana javna usluga ili kao tržišna djelatnost. Javna usluga opskrbe plinom podrazumijeva regulirane uvjete opskrbe i regulirane cijene koje propisuje HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija). Tržišna usluga podrazumijeva pak slobodno međusobno ugovaranje načina, uvjeta i cijene opskrbe uvažavajući opće uvjete opskrbe i zaštitu potrošača. Ako do sada niste sklopili ugovor s novim opskrbljivačem, plinom vas opskrbljuje onaj u obvezi javne usluge ovisno o području vašeg stanovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HEP donosi Grijete li se na njega? Sedam činjenica o plinu koje bi svatko trebao znati

Kao potrošač plina plaćate korištenje plinskog sustava i potrošeni plin. Naknade za korištenje plinskog sustava i ostale naknade su regulirane i na njima se ne mogu ostvariti uštede. S druge strane, potrošeni plin je energija koju vam isporučuje opskrbljivač, pa tu možete uštedjeti.

Zahvaljujući novim okolnostima na tržištu plina i promjeni zakonodavnog okvira otvara se prostor za konkurentniju ponudu novih i jeftinijih proizvoda kakav je i hepi plin.

To nas sigurno vodi prema povećanju broja ugovora o opskrbi po tržišnom principu, a pri tome valja znati sljedeće:

Postupak promjene opskrbljivača je besplatan, a broj promjena opskrbljivača plinom nije ograničen. Novi postupak ne možete pokrenuti jedino ako već imate postupak promjene opskrbljivača u tijeku.

Kupac iz kategorije kućanstvo uvijek se može vratiti na opskrbu u obvezi javne usluge. No pri tome treba paziti na stavke iz aktualnog tržišnog ugovora koje mogu sadržavati naknadu u slučaju prijevremenog raskida ugovora. Primjerice, ako ugovor o opskrbi s postojećim opskrbljivačem sadrži određene pogodnosti kao što su popusti ili pokloni, ugovor može sadržavati odredbe o vraćanju iskorištenih pogodnosti ako se raskida prije ugovorenog roka.

Postupak promjene opskrbljivača plinom može se prekinuti ako krajnji kupac želi odustati od promjene opskrbljivača plinom ili u slučaju da krajnji kupac na dan početka promjene opskrbljivača ima dospjele, a neplaćene račune za potrošeni plin.

Pročitajte i ovo Plinsko brojilo HEP donosi Nezaobilazni energent! Evo zašto se uvijek možete pouzdati u prirodni plin

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HEP donosi Koristite li prirodni plin? Doznajte zašto je 15.000 hrvatskih kućanstava već promijenilo opskrbljivača

Iako percipirano prvenstveno kao društvo koje se bavi proizvodnjom, distribucijom i opskrbom električne energije, plinsko poslovanje postalo je značajan dio ukupnog poslovanja HEP grupe. Uz regulirani dio koji se odnosi na djelatnost HEP Plina u javnoj usluzi distribucije i opskrbe plina te ulogu HEP-a d.d. kao opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina, unutar Grupe aktivan je i tržišni segment poslovanja. Uz nabavu plina za potrebe proizvodnje električne energije te prodaju HEP Plina kupcima kategorije poduzetništvo po tržišnim uvjetima odnedavno je u ponudi i proizvod hepi plin namijenjen kupcima kategorije kućanstvo.

Svom kućanstvu možete osigurati najnižu cijenu plina na tržištu ugovaranjem opskrbe plinom prema tržišnim uvjetima. To možete učiniti jednostavno i besplatno u tri koraka:

1. Popunite obrazac za promjenu opskrbljivača plinom
2. Obrazac pošaljite željenom opskrbljivaču
3. Potpišite Ugovor o opskrbi

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HEP po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene