Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Daimler

Kosor se slikala sa strojnicom u ruci dvojice uhićenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije tjedan dana premijerka se slikala s trojicom uhićenih u aferi Daimler.

Do slikanja je došlo na Međunarodnom sajmu oružja u Splitu na kojem su svoju strojnicu pokazivali vlasnici VHS-a Ivan Žapčić i Marko Vuković. Oni su danas u sklopu afere Daimler uhićeni kao vlasnici IM-Metala, čijih posjeduju 70 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produžen im pritvor Afera Daimler: Osumnjičeni poriču optužbe Slika nije dostupna Mito i zlouporaba ovlasti 'Daimler trojac' ostaje u pritvoru 30 dana

Trojicu privedenih u aferi Daimler - Ivana Žapčića, Marka Vukovića i Tomicu Godeca - policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, izvijestilo je poslijepodne Ravnateljstvo policije ne navodeći imena uhićenih koje će privesti istražnom sucu Županijskog suda u Karlovcu.
 

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žapčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od 'tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj'. Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili.

>> Afera Daimler: Privedeni vlasnici tvrtke IM Metal

Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1.6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

'Spomenute usluge bile su fiktivno prikazane kao savjetovanje tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, a vezano za radnje koje treba poduzeti radi ugovaranja nabave 210 vozila vatrogasne namjene s Vladom RH u lipnju 2003. godine', navodi se u službenom priopćenju.

Policija svu trojicu tereti i za pranje novca koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga. Novac koji je navodno prebačen na privatne račune Žapčića i Vukovića, prikazan je u ožujku 2004. kao kupovina poslovnog udjela Godecove tvrtke u IM Metalu.

No, prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije nikada nije izvršen, kažu u policiji, dodajući da imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi više od 920 tisuća eura.



Prije objave službenog policijskog priopćenja predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković je izjavio da nema službeno izvješće o uhićenju ni najave o saslušanju u Istražnom centru.

Krešimir Košec, direktor nekadašnje tvrtke IM Metal koja je 2008. godine promijenila vlasnike, a potom i ime u Flammifer, izjavio je da za Godeca nije ni čuo, sve dok ga prošlog ljeta u USKOK-u nisu pitali o suradnji IM Metala s Daimlerom. Košec je kazao da se nabavka 210 vatrogasnih vozila za hrvatsko vatrogastvo provodila preko IM Metala gdje se u suradnji s Daimlerom i Rosenbauerom proizvodio dio nadogradnje.

Lučin: Očekujem da će se istraga provesti učinkovito i brzo

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da očekuje kako će se istraga o primanju mita pri nabavi vatrogasnih vozila biti sprovedena brzo i učinkovito i da će se utvrditi prava istina.

'To je zapravo jedini komentar, jer mislim da je to u interesu hrvatske države i svih onih koji se na ovaj ili onaj način spominju u toj priči da se zapravo, bar s mog aspekta, stvari razjasne i to što prije', rekao je Lučin za čijeg je mandata sklopljen ugovor s tvrtkom Daimlerom koja je na američkom sudu priznala da je pri ugovaranju poslova podmićivala vladine dužnosnike u Hrvatskoj.

'Nikakvih posebnih komentara nemam, jer ono što sam uspio vidjeti u medijima, ne vidim konkretno ništa, pa ne bih ništa ni komentirao. Dobro je da se ta priča razvija i dobro je što se to dogodila i nadam se da će institucije sustava do kraja odraditi svoj posao', rekao je Lučin.

Daimler AG u travnju priznao da je podmićivao dužnosnike u Hrvatskoj

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska.

Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine. Navodne isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko IM Metala u visini od oko 3,02 milijuna eura, dok je još 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.

Daimler AG je 1. travnja prošle godine pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u Hrvatskoj, no na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedna imena ili rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici'. Daimler je u nagodbi pristao platiti 185 milijuna dolara kazne zbog podmićivanja državnih dužnosnika u ukupno 22 države.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene