Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije tjedan dana premijerka se slikala s trojicom uhićenih u aferi Daimler.


Do slikanja je došlo na Međunarodnom sajmu oružja u Splitu na kojem su svoju strojnicu pokazivali vlasnici VHS-a Ivan Žapčić i Marko Vuković. Oni su danas u sklopu afere Daimler uhićeni kao vlasnici IM-Metala, čijih posjeduju 70 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Afera Daimler: Osumnjičeni poriču optužbe Slika nije dostupna 'Daimler trojac' ostaje u pritvoru 30 dana

Trojicu privedenih u aferi Daimler - Ivana Žapčića, Marka Vukovića i Tomicu Godeca - policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, izvijestilo je poslijepodne Ravnateljstvo policije ne navodeći imena uhićenih koje će privesti istražnom sucu Županijskog suda u Karlovcu.
 

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žapčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od 'tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj'. Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili.

>> Afera Daimler: Privedeni vlasnici tvrtke IM Metal

Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1.6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

'Spomenute usluge bile su fiktivno prikazane kao savjetovanje tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, a vezano za radnje koje treba poduzeti radi ugovaranja nabave 210 vozila vatrogasne namjene s Vladom RH u lipnju 2003. godine', navodi se u službenom priopćenju.

Policija svu trojicu tereti i za pranje novca koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga. Novac koji je navodno prebačen na privatne račune Žapčića i Vukovića, prikazan je u ožujku 2004. kao kupovina poslovnog udjela Godecove tvrtke u IM Metalu.

No, prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije nikada nije izvršen, kažu u policiji, dodajući da imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi više od 920 tisuća eura.Prije objave službenog policijskog priopćenja predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković je izjavio da nema službeno izvješće o uhićenju ni najave o saslušanju u Istražnom centru.

Krešimir Košec, direktor nekadašnje tvrtke IM Metal koja je 2008. godine promijenila vlasnike, a potom i ime u Flammifer, izjavio je da za Godeca nije ni čuo, sve dok ga prošlog ljeta u USKOK-u nisu pitali o suradnji IM Metala s Daimlerom. Košec je kazao da se nabavka 210 vatrogasnih vozila za hrvatsko vatrogastvo provodila preko IM Metala gdje se u suradnji s Daimlerom i Rosenbauerom proizvodio dio nadogradnje.

Lučin: Očekujem da će se istraga provesti učinkovito i brzo

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da očekuje kako će se istraga o primanju mita pri nabavi vatrogasnih vozila biti sprovedena brzo i učinkovito i da će se utvrditi prava istina.

'To je zapravo jedini komentar, jer mislim da je to u interesu hrvatske države i svih onih koji se na ovaj ili onaj način spominju u toj priči da se zapravo, bar s mog aspekta, stvari razjasne i to što prije', rekao je Lučin za čijeg je mandata sklopljen ugovor s tvrtkom Daimlerom koja je na američkom sudu priznala da je pri ugovaranju poslova podmićivala vladine dužnosnike u Hrvatskoj.

'Nikakvih posebnih komentara nemam, jer ono što sam uspio vidjeti u medijima, ne vidim konkretno ništa, pa ne bih ništa ni komentirao. Dobro je da se ta priča razvija i dobro je što se to dogodila i nadam se da će institucije sustava do kraja odraditi svoj posao', rekao je Lučin.

Daimler AG u travnju priznao da je podmićivao dužnosnike u Hrvatskoj

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska.

Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine. Navodne isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko IM Metala u visini od oko 3,02 milijuna eura, dok je još 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.

Daimler AG je 1. travnja prošle godine pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u Hrvatskoj, no na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedna imena ili rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici'. Daimler je u nagodbi pristao platiti 185 milijuna dolara kazne zbog podmićivanja državnih dužnosnika u ukupno 22 države.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju