Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži li se rasplet afere?

Afera Daimler: Privedeni vlasnici tvrtke IM Metal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su privedeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Radi se o slučaju koji je potresao SAD i Hrvatsku. U Hrvatskoj je bilo sporno davanje mita od čak 4 milijuna eura još 2003. godine, kako bi se sklopio posao oko prodaje vatrogasnih vozila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Trojica muškaraca privedeni su u PN USKOK na ispitivanje. Kako doznajemo tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, te pranje novca.

Borovec je potvrdio da su privedeni jer ih se sumnjiči za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila. Nije želio reći gdje su privedeni i koja im se točno kaznena djela stavljaju na teret. Otkrio je da je riječ o slučaju koji nije u nadležnosti USKOK-a pa će se voditi po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku.

>> 'Iz SAD-a stigli dokumenti vezani uz aferu Daimler'

>> DORH dobio dostupnu dokumentaciju u aferi Daimler

>> Afera Daimler: 'Najveća afera je da afere nema'

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska.

Hrvatski dio afere odnosio se na nabavku vatrogasnih vozila, a prema pisanju medija isplaćeno je oko četiri milijuna eura mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano od 2003. do 2007. godine

Žapčić i Vuković suvlasnici su tvrtke IM Metal koja je osim u poslu s vatrogasnim vozilima postala poznata i po proizvodnji oružja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene