Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Karlovački trojac osumnjičen u aferi Daimler ostaje u pritvoru najmanje idućih mjesec dana. Tako je odlučio karlovački županijski sud čime je otvorena daljnja istraga.


Odvjetnicima je glavni argument nevinosti njihovih klijenata, oslobađajuća pravomoćna presuda iz Njemačke za isti slučaj. Ovaj put na sud su stigli skriveni od očiju javnosti. Karlovački trojac ipak ostaje u pritvoru.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhićeni 'Daimler trojac' HDZ-u donirao 100.000 kuna Slika nije dostupna Afera Daimler: Određen 48-satni pritvor za vlasnike IM Metala

'Predložen je veliki broj svjedoka u predmetu', rekla je Alenka Laptalo iz Županijskog suda u Karlovcu. Odluka o mjesec dana iza rešetaka stiže kako se na njih ne bi moglo utjecati. Tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca. Sporno je milijun i osamsto pedeset tisuća eura koje su karlovački poduzetnici primili na svojim računima. Otvorena je daljnja istraga.

Kategorički poriču djelo

'Surađivali smo, kategorički poričemo djelo', kaže Nada Rauch, odvjetnica Marka Vukovića. Odvjetnici prilažu nove dokaze. Za isti slučaj već se sudilo u Njemačkoj. 'Imamo pravomoćnu presudu zemaljskog suda u Berlinu koja kaže da taj pravni posao nije nezakonit i fiktivan nego je zakonit i proizvodi sve pravne učinke. Ta presuda zasigurno mora imati značaja i ovdje', ističe Tihomir Rubeša, odvjetnik Tomice Godeca.

Uz aferu Daimler vezivala su se i politička imena. 'Da je to tako onda bi neki od hrvatskih dužnosnika bili doista obuhvaćeni ovim predmetom i vodila bi se istraga zbog mita', kaže Snježana Gašić, odvjetnica Marka Vukovića. 'Politički dužnosnici se ne spominju, ukoliko sami ne osjećaju potrebu u novinama i na televiziji govoriti o ovome', dodaje Mitko Naumovski, odvjetnik Ivana Žabčića.

Odvjetnici ističu kako ovaj slučaj za sada nema veze s procesom u Americi, a koji je u konačnici riješen nagodbom. Među zemljama koje su za posao s Daimlerom primile mito spominjala se i Hrvatska s iznosom od četiri milijuna eura. No, još nije isključeno da će se istragom doći i do tih detalja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju