Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica nepravomoćno osuđenih bivših branitelja štrajkaju glađu u pritvoru, jer im nije počelo ponovljeno suđenje.


Trojica bivših branitelja, pripadnika voda vojne policije, nepravomoćeno osuđena za ratni zločin nad srpskim civilima 1991., koji su u pritvoru već 27 mjeseci, peti dan štrajkaju glađu zato što im na Županijskome sudu nije počelo ponovljeno suđenje iako su od odluke Vrhovnog suda, koji je ukinuo nepravomoćnu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje, prošla tri mjeseca.

Vezani članci Ilustracija Strava na parkiralištu: Posvađali se oko igranja golfa pa natjecatelju odgrizao nos - prijeti mu sedam godina zatvora Slika nije dostupna Kusonje: 26. obljetnica najstrašnijeg zločina u Domovinskom ratu

Riječ o trojici osuđenika - Željku Tutiću, Tomici Poletu i Antunu Iveziću, koji su počeli štrajkati zato što na novo suđenje predugo čekaju. Nepravomoćnu presudu Županijskoga suda u Požegi Vrhovni je sud zbog bitnih povreda postupka tijekom četveromjesečnog suđenja ukinuo u ožujku ove godine. Na presudu Županijskoga suda žalili su se branitelji optuženika. Trojicu štajkaša glađu koja su pritvoru od ožujka 2008. te još trojicu pakračkih branitelja koji nisu privoru - Damira Kufnera, Davora Šimića i Pavla Vancaša državno je odvjetništvo teretilo za ratni zločin protiv civila počinjen krajem 1991. u pakračkome kraju, u Ribnjacima u blizini Marina Sela. Šestorica bivših pripadnika voda vojne policije optužena su da su iz sela Kipa i Klise u studenome i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja, gdje su fizički i psihički zlostavljani. Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi u blizini Marina Sela šestero je preživjelo mučenje, a 18 je ubijeno.

Šestorica su osuđena na ukupno više od 46 godina zatvora. Kufner, Šimić i Vancaš prije su pušteni i izricanje presude dočekali su na slobodi. Na štrajk glađu, kako je danas rekao umirovljeni brigadir i voditelj koordinacije udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić, koji ih je jučer obišao, hrvatski su se branitelji odlučili kako bi javnosti skrenuli pozornost na sporost i nepravilnosti pravosuđa. Pritvoreni branitelji upozoravaju kako su dugotrajnim pritvorom i njihove obitelji dovedene na rub egzistencije. Odlučni su u tome, rekao je Pavelić, da nastave štrajkati glađu i upozore javnost na dugotrajnost pritvora, ali i nepravdu i sporost hrvatskoga pravosuđa. 'Taj pritvor prelazi trećinu kazne koja je prvobitno izrečena pojedinim osuđenicima. Oni su ponovno u statusu osumnjičenika, a njima se taj dugotrajni pritvor produžuje. Oni očekuju suđenje koje neće biti u nedogled i ako im se dokaže krivnja, ići će na izdržavanje kazne, ali da ipak ne mogu biti toliko dugo u pritvoru', rekao je Pavelić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju