Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon odluke Ustavnog suda, trgovine ponovno mogu raditi nedjeljom. Zadovoljni kupci odmah su pohrlili u trgovine, najviše u trgovačke centre.


No, zbog odluke koja je donesena prije dva dana da sve trgovine nedjeljom mogu raditi, većina se trgovaca nije stigla organizirati, pa je velik broj trgovina nakon 14 sati ipak bio zatvoren. Veliki trgovački lanci tako su već danas puni.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Raditi ili ne raditi, pitanje je sad Slika nije dostupna Ukidanje neradne nedjelje trgovine primjenjuju i na praznike

Ljubitelji nedjeljne kupovine tako su ponovno došli na svoje. Ima onih kojima upravo popodnevni sati nedjelje najviše odgovaraju za guranje kolica, odnosno obilazak trgovina. Oni su, za razliku od prodavača, radnu nedjelju jedva dočekali. Kako je odluka Ustavnog suda donesena u petak još nisu sve trgovine stigle otvoriti svoja vrata, dio je njih u trgovačkim centrima otvoren, a dio zatvoren. Vlasnici se nisu stigli brzo organizirati i napraviti novi raspored pa će tek slijedeće nedjelje ponovno sve proraditi.

>> Ustavni sud poništio zabranu rada nedjeljom

>> 'I robovi su imali slobodnu nedjelju'

Parkirališta trgovačkih centara bila su danas puna, tražila se košara više. Građani neumorno razgledavaju izloge. Nedjelja je za taj posao mnogima idealan dan. Trgovci nisu imali izbora jer je Ustavni je sud ocijenio da neradnoj nedjelji nije bio cilj zaštita ljudskih prava nego su se ona mogla štititi i drugim mjerama. Preostalo im je samo da se naviknu na nove radne smjene.

Neradne nedjelje najviše su problema donijeli turističkim gradovima, posebno od početka turističke sezone. Gosti nisu imali gdje trošiti pa u tim gradovima kažu da im je zbog neradne nedjelje propala zarada i da jedva opstaju. Znamo da su najviše bojkotirali u Dubrovniku. Rupa u zakonu bili su sajamski dani koje su na kraju počeli proglašavati gotovo svi turistički gradovi.

Preostaje jedino za vidjeti hoće li odluka Ustavnog suda natjerati poslodavce da trgovce da na posao vrate zaposlenike koji su proteklih mjeseci, kako su poslodavci tvrdili zbog neradne nedjelje, dobili otkaz.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju