Stravično višestruko ubojstvo u Zagrebu potreslo je Hrvatsku. Šesteročlana obitelj ubijena je u obiteljskoj kući na Kajzerici u četvrtak navečer, a ubio ih je bivši partner jedne od ubijenih žena, koji je na kraju presudio i sebi. Susjedi obitelji još uvijek su u šoku, a pred kućom gore brojne svijeće u spomen na žrtve.

Galerija Jutro nakon stravičnog zločina na Kajzerici (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) - 1 Šesterostruko ubojstvo na Kajzerici (Foto: PIXSELL) - 13 Ubojstva na Kajzerici, policija na cestama (Dnevnik.hr) +1 Šesterostruko ubojstvo na Kajzerici (Foto: PIXSELL) - 3

Dva dana nakon ubojstva šesteročlane obitelji na zagrebačkoj Kajzerici, pred njihovom kućom brojni su građani zapalili svijeće. Susjedi su još uvijek u šoku.

Vezani članci Treći zagrebački Pride Ride - 10 Treći Pride Ride održan u Zagrebu: "Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava'' Pride Ride u Zagrebu Povorka ponosa kotrlja se zagrebačkim ulicama: ''Jučerašnji događaji pokazali su koliko brzo sav ostvareni napredak može nestati''

''Kakvi su bili susjedi? Ma predivni! Kako da vam kažem, vjerojatno svaki od vas ima nekog susjeda kojem se prvo obratiš ako imaš neki problem. E pa takvi su bili oni. Nikad, ali baš nikad nije bilo nikakvih problema s njima'', kazala je za 24sata susjeda ubijene obitelji. Kaže da nikada nije bilo problema niti s 36-godišjnim ubojicom. ''Ne možemo vjerovati da je to napravio. Pa što mu je bilo da je ubio šest ljudi? Nikad nećemo saznati, izbrisao je čitavu obitelj. Ne mogu vjerovati da ih više nema'', rekla je susjeda.

Ubojičin otac izrazio je sućut i kazao da ništa nije mogao učini kako bi spriječio tragediju. ''Moja sućut svim obiteljima koje su pogođene ovom tragedijom. Ja da sam mogao išta spriječiti i da sam išta znao ja bih to spriječio, ali nisam ništa mogao učiniti. Ja živim u Švedskoj. To je sve što mogu reći u ovom trenutku, i još jednom izražavam sućut'', rekao je za Jutarnji list.

Beba je dobro

Ubojica je na pragu kuće ubio bivšu partnericu i njezinog 10-godišnjeg sina. Nakon toga je krvavi pohod nastavio u prostorijama kuće gdje je ubio preostale članove obitelji – njezine roditelje, sestru i njenog partnera. Jedino je poštedio život bebe koju je imao s ubijenom bivšom partnericom. Beba je privremeno smještena u Dječjem domu u Nazorovoj.

Ravnateljica tog doma Jasna Ćurković Kelava potvrdila je za Večernji list da je beba dobro, a procedura koja slijedi u nadležnosti je Centra za socijalnu skrb koji mora utvrditi obiteljske okolnosti, ima li dijete bliže rodbine te imaju li kapacitet preuzeti brigu o njemu.

Zašto je društvo sve nasilnije?

Ovaj stravičan slučaj nasilja jedini koji u posljednje vrijeme puni medijske stupce. Sve veći val nasilja postavlja pitanje – što se događa u našem društvu? Psihologinja Mirjana Nazor za DNEVNIK.hr je rekla kako smatra da je nasilje postalo opća pojava, a problem, jednim dijelom, leži u pravnom sustavu. ''Kad je u pitanju nasilni čin, svejedno je li to napad u obitelji, na ulici ili netko razbija neku imovinu, pravni sustav ne reagira kako treba. Nema adekvatnih sankcija za nasilno ponašanje bilo koje vrste'', smatra Nazor.

Splitska psihologinja objašnjava da se rastući problem nasilja može riješiti na dva načina – prevencijom i sankcijom. ''Pravna država se mora konačno početi ponašati u skladu s tim jer mislim da imamo propise i zakone koji su adekvatni za sve situacije, ali to se ne primjenjuje. Gleda se kroz prste, izmišljaju se razlozi. Dok nečiji tatini sinovi koji pregaze nekoga na pješačkom prijelazu budu blago sankcionirani, dotle će i divljaštva biti koliko hoćete'', kazala nam je Mirjana Nazor.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju