Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski Ustavni sud odbacio je u srijedu prijedlog Stranke slovenskog naroda da se privremeno zaustavi prikupljanje potpisa za referendum o članstvu Hrvatske u NATO-u dok taj sud ne donese odluku o tome jesu li neki članci zakona o referendumu neustavni, kako je to zahtijevala stranka.


Ustavni sud priopćio je da odbacuje zahtijev za privremenim prekidanjem prikupljanja potpisa, što znači da 35-dnevni rok za prikupljanje 40.000 potpisa, koji je stranci odredio parlament, istječe sutra, u četvrtak.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno"

Ustavni sud u priopćenju za javnost objasnio je da nije odbacio inicijativu ove stranke da se razmotri ustavnost nekih članaka zakona o referendumu, nego da je odbacio zahtjev stranke da se do konačnog pravorijeka provedba zakona o referendumu suspendira.

Sutra istječe rok za prikupljanje potpisa

S obzirom da u četvrtak istječe 35-dnevni rok u kojemu je stranka trebala prikupiti 40.000 potpisa, a u tome nije uspjela, prikupivši do sada samo nešto više od tisuću potpisa, to onda znači da od sutrašnjeg dana stranka ima rok od sedam dana da o tome izvijesti parlament. To onda znači da bi parlament 2. travnja mogao obznaniti da je hrvatski protokol o pristupanju NATO-u stupio na snagu.

Kao što je poznato, spomenuta stranka pokrenula je inicijativu da se pristupni protokol Hrvatske za članstvo u NATO savezu, što ga je slovenski parlament već ratificirao, ospori na naknadnom zakonodavnom referendumu, za što bi stranka u predviđenom roku koji ističe sutra trebala prikupiti 40.000 glasova. No, budući da je stranka do sada prikupila samo nešto više od tisuću glasova, a na svaki način želi spriječiti ulazak Hrvatske u NATO savez zbog otvorenih graničnih pitanja, stranka je prije dva tjedna Ustavnom sudu predložila razmatranje ustavnosti Zakona o referendumu, odnosno nekih članaka tog zakona.

Praktički, da je zahtjev stranke usvojen, to bi značilo da je SSN dobila novi 35-dnevni rok za prikupljanje potpisa, a u međuvremenu Slovenija ne bi mogla uputiti ratificirani protokol SAD-u kao depozitaru Atlantske povelje.