Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tomašević o raskolu vlasti u metropoli: ''I dalje smo otvoreni za suradnju, ali nije jasno što zagrebački SDP želi''

Nije jasno što SDP želi, a mi smo i do sada bili otvoreni za reviziju, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz Možemo s redovne konferencije za medije koju je i ovoga utorka održao sa svojim zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec nakon otvaranja jedne zagrebačke škole.

U sjeni raskida sa SDP-om gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, dok pokušava očuvati većinu, razlog za veselje bilo je otvaranje Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog.

''Nema ljepše stvari za gradonačelnika nego otvoriti školu. Ovo je gotovo nova škola, tako je obnovljena da je to jedna od najboljih škola u državi. Zahvaljujem svima koji su radili na projektu. Ovo je doista bio vrlo kompleksan građevinski zahvat i velika investicija vrijedna oko 100 milijuna kuna'', istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručivši da ulaganje u obrazovanje nema cijenu te da je obnova ove škole u cijelosti plaćena iz zagrebačkog proračuna.

Zadovoljstvo nije skrivao ni ravnatelj škole Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski Mario Keča naglasivši da su ''dobili uređenu zgradu opremljenu svim sredstvima i pomagaluima, sportsku dvoranu i kuhinju koju nisu imali - uvjete koje svaka škola treba imati: ''Nadam se da će ovo dati novu kvalitetu učenicima''.

''Riječ je o složenom zahvatu - vrhunskom prostoru vrhunski izvedenom'', istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet na redovnoj tjednoj konferenciji za medije koja je uslijedila odmah nakon otvaranja škole.

''Bilo je već nekoliko otvorenja škola i taj niz se nastavlja, ali ova današnja presica mi je bliska i dirnut sam jer sam bio dosta involviran u proces i bilo mi je stalo da to sve dobro ispadne'', kazao je Korlaet koji je roditelje školaraca u ostalim školama u Zagrebu zamolio za strpljenje do dovršetka obnove.

Stručna rasprava: GUP-ovi za Zagreb i Sesvete; U četvrtak objava natječaja za novog pročelnika

Naglasio je da su pokrenuli proces izrade izmjena i dopuna generalnih urbanističkih planova (GUP) za Zagreb i Sesvete. Već su prikupljene inicijative svih vijeća gradskih četvrti, a stručna rasprava započeta je 9. rujna i trajat će do 23. rujna: ''To su dokumenti koji u presudnom smislu označavaju razvoj grada''.

''Želimo definirati nedvosmislena urbana pravila kako bi spriječili neke negativne procese u prostoru kojih smo svjedoci zadnjih dana, stali im napokon na kraj i započeli s jednim zdravim, novim početkom, gdje će taj planski dokument zaista postaviti urbanizam i posljedično arhitekturu na nove osnove'', istaknuo je Korlaet.

Zadovoljstvo je izrazila i zamjenica gradonačelnica Danijela Dolenec, koja je najavila da će sutra biti objavljen natječaj za pročelnika/pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Upitana hoće li poskupjeti obroci u školama, ponovila je da neće.

Tomislav Tomašević Otvaranje Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski (Foto: DNEVNIK.hr)

Raskol s SDP-om kamen smutnje

''Nije jasno što SDP želi'', ponovio je Tomašević odgovarajući na pitanja novinara o raskidu koalicije SDP-a s Možemo.

''Naši sastanci su trajali i po četiri sata i odgovarali smo na SDP-ova pitanja i tumačio sam sve'', istaknuo je odgovarajući na tvrdnje bivših partnera da nisu bili informirani o potezima Možemo.

''Od drugih stranaka ništa ne očekujem, niti se u unutarstranačke stvari miješam. Nikada se nisam miješao ni za gradsko ni za nacionalno vodstvo. To su unutarstranačke stvari. Mi smo predložili i predlagat ćemo sve točke u dobroj mjeri. Nikad nismo imali problema s glasanjem. Međutim, ako do suradnje neće doći, mi smo spremni na nove izbore'', poručio je Tomašević.

''Sve točke koje su jučer bile, zastupnici su glasali po svojoj savjesti. Netočno je da su informacije dobili kasno jer su naši koalicijski sastanci znali trajati po tri, četiri sata, ne samo za Gradsku skupštinu, već i Upravu. Mi smo tjednima prije ove sjednice tražili sastanak kako bi prošli te točke. Ne znam kako netko može biti informiran ako je odbio sastanak'', upozorio je gradonačelnik.

Što se tiče daljnje suradnje - ponovio je: ''Mi smo i do sada bili otvoreni za suradnju, otvoreni smo i dalje. Međutim, u ovom trenutku nam nije skroz jasno što zapravo gradski SDP želi i to će se morati pojasniti sljedećih dana''.

''Loša je komunikacija kad se sazna da vam partner raskida suradnju i to iz medija, a predsjednik vas nazove nakon dva dana'', kazao je Tomašević i opetovao: ''Zvali smo ih na sastanke oko svega''.



Zastupnici i zastupnice zagrebačke Gradske skupštine dan ranije su bez nazočnosti oporbe, prihvatili Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, koje će u najvećem dijelu biti usmjereno na refinanciranje postojećeg duga.

I na tom se pitanju pokazalo da je Klub SDP-a razjedinjen nakon što je gradski ogranak SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo iz koje dolazi Tomašević.

''Riječ je o refinanciranju i samo osam posto je novo zaduživanje, odnosno ovo je kasnija otplata onoga što je prije potrošeno. Što se tiče uvjeta kamata i s obzirom na to da se radi o osjetljivim informacijama koje idu na burzu zbog obveznica, svi su u isto vrijeme morali dobiti informaciju. Zato smo ponudili da to bude u ponedjeljak ujutro, materijali su bili od četvrtka gore i bio je tada Odbor za financije, a predsjednica tog odbora je iz SDP-a'', kazao je Tomašević odgovarajući na pritužbe iz zagrebačkog SDP-a da su o zaduženju bili neinformirani.

Što se, pak, tiče robotaksija i zemljišta za Matu Rimca, rekao je da ''ta površina u GUP-u nije zelena i ima infrastrukturnu namjenu, nalazi se kod mosta i ima sa sve četiri strane prometnice. Zatražilo se mišljenje od Mjesnog odbora Knežija koji je dao pozitivno mišljenje, a o toj odluci je dao mišljenje i vijećnik SDP-a''.

No, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika te stranke da podnesu ostavku na sve dužnosti, a on zbog prekida suradnje s Možemo očekuje da će danas biti sankcioniran na sjednici Predsjedništva stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆA JESEN U METROPOLI Cirkus u Skupštini: Traže se ostavke, redaju stanke, SDP se rastao s Možemo, a HDZ-ovcu čestitao rođendan
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezadovoljni suradnjom Šef zagrebačkog SDP-a nakon prekida sporazuma s Možemo: "U utorak se pokreće postupak za moje izbacivanje iz stranke"

Tomašević je i dan ranije poručio da neće dozvoliti da ga se kao gradonačelnika Zagreba uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka i da nakon svega ne zna što gradski SDP uopće želi. 

"Neću dozvoliti da me netko ucjenjuje i ostvaruje neke partikularne interese. Ako su cijena toga da me nitko neće ucjenjivati novi izbori, spreman sam za nove izbore", poručio je Tomašević, koji se ovih dana suočava i s mnogobrojnim pitanjima i negodovanjem dijela građana oko novog modela naplate odvoza otpada koji stupa na snagu od idućeg mjeseca te energetske krize.

''Smatram da je loše regulirano tržište plina u Hrvatskoj i tu je uloga zakonodavca, ali i HERA-e i u prosincu prošle godine smo ih upozorili i imamo pismeni dokaz. Privatni korisnici su izašli i ostavili ljude bez plina i sad oni trebaju pasti na Gradsku plinaru Zagreb - Opskrba (GPZO), a nemoguće je kupiti još plina za 50.000 ljudi, a GPZO bi tako mogao dobiti penale'', upozorio je Tomašević i dodao da s resornim ministrom rade na rješenju jer se ne može dozvoliti da 50.000 korisnika ostane bez plina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene