Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ovo mi je prvi glas"

Tomašević o najavi izgradnje stadiona: "Pozdravljam svaku odluku Vlade o ulaganju, ako treba, imam i nekoliko prijedloga"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je rekao kako će se ukinuti oglašavanje na ZET-ovim vozilima te će se vratiti prepoznatljiva plava boja tramvaja i gradskih autobusa. Također je kazao da mu je "prvi glas" da Vlada misli graditi stadion. S otpadom u gradu, kaže, sve dobro funkcionira.

Zagrebački gradonačelnik odgovarao je na niz tema koje zanimaju građane. Prvenstveno je to novi sustav razdvajanja i odvoženja otpada, zatim najava izgradnje novog stadiona, kao i druge teme poput prometnih gužvi uz ostale gradske teme.

Tomašević je na samom početku najavio vraćanje plave boje tramvajima i autobusima ZET-a te će reklame na gradskom prijevozu postati prošlost. Gradonačelnik je podsjetio na nepovoljne ugovore koje je s privatnim poduzećem za tu djelatnost potpisala prethodna vlast te dodao da neće dozvoliti da se grad "pretvori u šoping-centar". 

"Ugovor s tvrtkom s kojom je sada potpisan ugovor potpisan je na pet godina, no mi smo našli rješenje da ga raskinemo i za tri mjeseca će se sve reklame maknuti i ostat će plava boja ZET-a. Vizualno zagađenje grada nećemo tolerirati." 

Gradonačelnik je podsjetio da je natječaj za Advent u tijeku te pozvao poduzetnike da se jave jer je rok pri kraju, do 15. listopada. Također je najavio radove u Škorpikovoj ulici, koji počinju 13. 10. i trajat će tri tjedna te će u tom dijelu grada biti smanjena propusnost prometnice, stoga građane moli da koriste zaobilazne pravce. 

Gradnja stadiona

Upitan o gradnji stadiona, kazao je kako mu je izjava glasnogovornika Vlade prva informacija jer grad s Dinamom već godinu dana vodi pregovore. "Od grada se tražilo da osigura zemljište, a investitor je Dinamo i nije mi rečeno da je problem u novcu. Mi radimo na problemu zemljišta jer ono nije u potpunosti u vlasništvu grada, dio je u vlasništvu crkve, i da bi se gradio takav novi stadion, ovo mi je prvi glas", kazao je i pozdravio sva ulaganja Republike Hrvatske u sportske infrastrukturne objekte te je podsjetio da dvorana Doma sportova nije obnovljena od potresa te se nada da će dio Vladinih ulaganja završiti i tamo, kao i u bazenu u Španskom, o kojem se već godinama govori, rekao je Tomašević.  

"Zagrebu ne treba nova lokacija za stadion, već treba srušiti ovaj stadion na ovoj lokaciji i izgraditi novi na mjestu Maksimirskog", kazao je Tomašević i dodao da se mora obnoviti i stadion u Kranjčevićevoj.

"Sustav razdvajanja otpada funkcionira"

Tomašević je ponovio da se novim sustavom razdvajanja otpada konačno naplaćuje prema učinjenom otpadu, no da točne podatke još nema. "Mi smo još daleko od Osijeka, koji je na 50 % u odvajanju otpada, mi smo na nekih 30 %", kazao je i dodao da "sav otpad ide na Jakuševac, ali je tamo distributivni centar koji dalje razdvaja otpad. Biootpad ide na kompostanu i uskoro ćemo pozvati građane da mogu doći i besplatno uzeti kompost", odgovorio je na kritike da "sav otpad ide na isto mjesto".

"Inspekcija je na Jakuševcu skoro svaki dan i da je bilo što sporno, već bi bio zabranjen rad Jakuševca", naglasio je. 

Kazao je da Čistoća prodaje otpad i tako je "nastala ušteda od 60 milijuna kuna godišnje" te da zbog toga dio ugovora s C.I.O.S. grupom Grad ne konzumira jer može dio učiniti sama Čistoća.

Govoreći o kategorijama građana koje imaju mogućnost za dobivanje besplatnih ZG vrećica, gradonačelnik je kazao da će se te kategorije proširiti i na druge korisnike. Najavio je smanjenje broja odvoza miješanog otpada "jer to više neće biti potrebno" nakon što u potpunosti zaživi razdvajanje otpada. Tomašević je rekao kako će raditi na tome da se na svim lokacijama papir i plastiku odvozi i više nego dosadašnjih dva puta tjedno. "I već sada se interventno odvozi češće nego dva puta tjedno, a bit će još i više."

"Prioritet su podzemni spremnici jer ne možemo dozvoliti nagrđivanje grada, a taj dio će u centru grada financirati grad jer je riječ o građanima koji plaćaju najveće doprinose, uključujući i one za spomeničke rente i slično." 

"Ideja nije da samo umjesto kanti imamo boksove jer onda bismo došli na isto, imali bismo grad pun boksova, a za sada inzistiramo na stavljanju spremnika na privatnu površinu stanara, a ne na javnu površinu."

Kazao je da u sve više trgovina ima ZG vrećica i da će se nedostatak ubrzo riješiti te da neke trgovine nisu htjele sklopiti ugovore s Čistoćom uz maržu od 3 posto. "Stvar će se ubrzo stabilizirati, zahvaljujem građanima na suradnji, sve više stvari u centru grada funkcionira sve bolje i bolje, sve kante su sklonjene iz centra grada", rekao je Tomašević.

"Posebni, veći korisnici, poslovni subjekti, poput grada Zagreba ne koriste vrećice, ali plaćaju cijenu po volumenu, a model s vrećicama nije za sve poslovne subjekte jer to ne bi imalo smisla", dodao je. "Neki su spremnici ostali na gradskim površinama upravo radi poslovnih korisnika, ali oni plaćaju po volumenu."

Najavio je dolazak deset novih kamiona Čistoće do idućeg tjedna, kako bi bilo još više odvoza otpada.   

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOSPODARENJE OTPADOM Tomašević: ''Ne stoje fame i dezinformacije da sve završava na istom mjestu''

Pročitajte i ovo ZG vrećice NOVA PRAVILA NA SNAZI ZG vrećice među najskupljima u Europi: "Ne trebate biti znanstvenik da biste to shvatili"

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je kako gradska poduzeća neće više raditi s vanjskim agencijama niti će angažirati vanjske agencijske radnike te će ta vrsta suradnje biti svedena na apsolutni minimum. 

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, predstavio je škole koje su obnovljene nakon potresa, kao i one koje se planiraju obnoviti tijekom 2023. godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene