Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUSTAV "OD VRATA DO VRATA"

Tomašević pozvao stručnjake da se uključe u javno savjetovanje o komunalnom otpadu: "To je najpravedniji model i dio je našeg predizbornog obećanja"

Tomislav Tomašević - 2
Tomislav Tomašević - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Tomislav Tomašević u utorak je na zagrebačkom Kaptolu otvorio prvu osnovnu školu obnovljenu nakon potresa sredstvima EU. Govorio je o komunalnom otpadu te drugim aktualnim gradskim temama.

Osnovna škola Miroslav Krleža zaštićeno je kulturno dobro, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju obnovljene škole na Kaptolu u utorak. 

Riječ je o prvoj zgradi odgojno-obrazovne namjene, koja je nakon potresa u potpunosti obnovljena sredstvima Europske unije.

"Radi se o prvoj od ukupno 13 zagrebačkih škola kojima je potrebna obnova. Ti radovi su koštali 80 milijuna kuna, a konstrukcija je ojačana tako da može izdržati i petrinjski potres. Ova škola je zapravo potpuno nova i energetski je obnovljena. 40 milijuna kuna je iz Fonda solidarnosti, a druga polovica ići će iz Nacionalnog plana oporavka", kazao je Tomašević.

Milijardu i 200 milijuna kuna je bila šteta procijenjena u ukupnom iznosu za škole, no iz Fonda solidarnosti nije moguće financirati sve stavke, naglasio je Tomašević. 

"Svi đaci su se vratili u klupe, škola je ojačana u temeljima, južni zid je u potpunosti sagrađen, škola je dobila izolaciju i protupožarni izlaz", kazao je u utorak Dragi Zenko iz Osnovne škole Miroslav Krleža, koja bilježi 200 godina od postojanja ustanove te 140 godina postojanja zgrade, tijekom kojih je doživjela dva razorna potresa.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet najavio je kako je iduća na redu za obnovu Osnovna škola Ivana Merca u Ulici Račkoga.

Obnovu još čeka ukupno 12 škola u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novac je osiguran Tomašević o građanskom odgoju i izvannastavnim aktivnostima u zagrebačkim školama: "Mini pilotiranje bit će ove godine"

Zeleni otoci ostaju na svojim mjestima, treba staviti pod kontrolu spremnike "od vrata do vrata"

Tomašević je pozvao stručnjake da se uključe u javno savjetovanje na temu Odluke o komunalnom otpadu.

Ovo je najpravedniji sustav, naglasio je gradonačelnik te dodao kako se radi o prijedlozima kojima se izlazi u susret građanima koji odvajaju otpad.

Što se tiče proizvodnje plastičnih vrećica, one moraju biti napravljene od reciklirane plastike, istaknuo je Tomašević. Račun će imati fiksni i varijabilni dio, ponovio je zagrebački gradonačelnik te dodao kako je fiksna cijena odvoza komunalnog otpada u Zagrebu još uvijek niža od one u Varaždinu ili npr. u Rijeci.

Varijabilni dio plaćat će se kroz cijenu vrećice, pojasnio je.

"Uvest ćemo naplatu prema količini stvarno odloženog miješanog komunalnog otpada, što je bio dio našeg predizbornog programa", kazao je gradonačelnik te dodao kako je potrebna faza prilagodbe, kako bi taj sustav zaživio.

Zeleni otoci ostaju na svojim mjestima. Sve ostaje isto što se tiče odvoza otpada, jedino se mijenjaju spremnici "od vrata do vrata".

"To mora biti pod kontrolom vlasnika kako bi znali što se događa u njihovim spremnicima", pojasnio je.

Do sada se plaćala paušalna cijena, bez obzira na to koliko je pojedino kućanstvo odvajalo. Novi bi model, kako je naglasio Tomašević, trebao utjecati na promjene navika, kako ne bi opet morali plaćati penale zbog kazni za neodvajanje otpada.

Problem s opkrbom plinom propust je bivšeg vodstva Zagrebačkog holdinga

Tomašević se osvrnuo i na problem s opskrbljivačima plinom.

"Ono što je činjenica je da je Uprava Zagrebačkog holdinga pod bivšom vlasti propustila kupiti količine plina koje je jamčila da će isporučiti poslovnim subjektima. To nije problem koji je samo u Zagrebu, s opskrbljivačima se vode razgovori. To je veliki propust bivše Uprave Zagrebačkog holdinga i ima veze sa kupovinom plina dok su cijene bile jeftinije nego sada", kazao je Tomašević te izrazio nadu da će razgovori koji se vode dati neke rezultate.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene