Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mogu prvi put javno reći'

Ministar gospodarstva o prvim potezima i optužbama za krađu stiropora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, a Mislavu Bagi otkrio je koji su mu prvi potezi te odgovorio i na pitanje na koje javnost već dugo očekuje odgovor.

Jeste li očekivali, kad ste preuzeli ovo Ministarstvo, da će to biti uistinu toliko tvrtki, toliko posla?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tomislav Panenić: "Naravno da je MOL-u u interesu da se zatvori sisačka rafinerija" Slika nije dostupna Testirali sustav prijevoza? Most će tražiti sankcije zbog noćnog transporta nafte, INA priopćila da to nije dioničarsko pitanje

Ne, ovo Ministarstvo je stvarno izuzetno veliko.

Mega ministarstvo?

To je jedno ogromno, veliko Ministarstvo, s velikim obvezama, s velikim nadanjima. Preuzeo sam ga da mogu provesti reforme koje smo zagovarali.

Vaše je Ministarstvo stavilo na led čitav niz projekata kao što su gradnja termoelektrana, kao što je istraživanje Jadrana, što je s tim?

Znači ovako, što se tiče termoelektrane i Jadrana, mi smo rekli, to je jedan privremeni moratorij, idemo istražiti tako da točno znamo naše obaveze u tom postupku i da znamo donijeti konačnu odluku, koja će biti odluka Vlade.

Ali postoje neki penali. Kakvu ćete vi poruku poslati stranim investitorima kad kažete 'mi ćemo vas sada staviti sa strane i nećemo graditi'? Nije li to neozbiljno? Međunarodni javni natječaj i 800 milijuna eura, a vi to sada stavljate sa strane?

Mislim da je bilo neozbiljno, ako je već to pripremljeno u tako visokom stupnju, da je ostalo i dočekalo ovu Vladu. Trebalo je i tada potpisati. Ja ne mogu doći prvi dan i sjesti i potpisati nešto što tek trebamo vidjeti.

Znači realnije je da se Plomin C neće graditi?

Pa mi smo rekli da to nije opcija koja dugoročno treba Hrvatskoj. Treba napraviti ozbiljnu analizu i donijeti odluku na razini Vlade.

I onda u ovom mandatu to nećemo graditi?

U ovom mandatu ćemo to provjeriti, sve stavke i ukoliko je to sve stvarno prihvatljivo, onda se može razgovarati.

Javile su se na međunarodnom natječaju neke velike korporacije da istražuju Jadran. I to smo stavili na led? Kakva je to poruka stranim investitorima?

Rekli smo, istraživanja na kopnu idu, a što se tiče Jadrana, nama je prvenstveno neprihvatljiv onaj dio koji se tiče istraživanja nafte. Ovaj dio gdje je vjerojatnost plina, tu ćemo napraviti detaljnu analizu.

Na kopnu ili na Jadranu?

Na Jadranu.

Ali kad kopate na Jadranu, možete iskopati plin ili naftu.

Sjeverni dio Jadrana, on je definitivno plinsko polje, tamo nema niti jedne bušotine. Tamo ćemo gotovo sigurno očekivati plin.

Znači Vi jamčite kao ministar gospodarstva da, dok ste Vi ministar ove četiri godine, bušenja na Jadranu neće biti?

Mi smo govorili o istraživanju.

Znači istraživanja?

Istraživanja nisu samo bušenje, nego i druge radnje.

Istovremeno, naši susjedi u Crnoj Gori s Talijanima potpisuju bušenje Jadrana u svojem akvatoriju. Mi štitimo sebe, a oni zapravo tamo traže naftu.

Mi ne štitimo sebe, mi štitimo prvenstveno industriju, a to je turizam, kao industrija koja je nama jedan od prioriteta.

Jesmo li mi na taj način stranim investitorima rekli - dobri ste nam do nekog trenutka kad skoče ekološke udruge pa ne bi trebali doći, ili s druge strane, zapravo ni sami ne znamo što hoćemo?

To ste dobro rekli, mi ne znamo što hoćemo.

Tko, Vlada ili netko drugi?

Ne, općenito. Na razini struke nije uopće rađeno na novoj energetskoj strategiji. Stara je zastarjela, treba napraviti novu i to će odrediti u kojem smijeru idemo.

Znači termoelektrane su u jednom razdoblju sad - ad acta?

Trenutno na sve to stoji privremeni moratorij, dok se ne utvrdi pravo stanje.

Ina-MOL, stoje li tužbe ili će Vlada ići na drugačije načine rješavati spor s Mađarskom?

Mislim da je poslana poruka da smo mi otvoreni za nastavak kvalitetnih razgovora, da obje strane budu zadovoljne, ali to isto tako znači završetak arbitražnih procesa i završetak sudskog procesa, na kojeg mi ne utječemo i želimo da na kraju ispadne najbolje rješenje za Hrvatsku.

Znači nema povlačenja tužbi koje je bivša Vlada pokrenula?

Ne.

Uvjereni ste da Hrvatska ima pravo dobiti sve dionice i da vrati Inu u svoje ruke?

Mi samo želimo dokazati da je prijenos ovlasti koji je napravljen od gospodina Sanadera, kriminalno djelo.

Hoćete li se boriti da rafinerija Sisak i dalje proizvodi ili da se gasi?

Strateški interes je da rafinerije poput takve budu proizvodni pogoni. Nama nije u interesu da rafinerije budu pretvorene u skladišne prostore.

Ali oni su gospodari Ine. Imaju sve.

Ostavimo to za završetak razgovora.

Kad očekujete jedan pravedan dogovor s Mađarima?

Mislim da prvenstveno treba dočekati kraj sudskog spora, pa onda i arbitražnog.

To će trajati još par godina, jer sve se ponavlja.

To je sudska praksa u koju mi ne ulazimo.

Kad ste ušli u politiku i postali ministar, javnosti ste ostali dužni odgovor - jeste li ukrali 44 metra kvadratna stiropora iz nekadašnje tvrtke?

Ne. Evo mogu prvi put javno reći da me netko pitao - ja nisam ukrao stiropor. Sve ono ostalo oko mojeg odlaska iz tvrtke, to sam se jasno izjasnio, to je stvar potpisanog ugovora.

Zašto to niste rekli ranije, nego sad meni?

Novinar koji je to tad pisao je rekao da će on doći kod mene, tražio me službeno na email da mu pošaljem odgovor i ja sam poslao odgovor koji je služben. No, nije došao kod mene da mu kažem, ne, ja nisam.

Znači, stiropor nije ukraden?

Ukraden nije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene