Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna u Sisku

Panenić: MOL gasi rafinerije u Sisku i Rijeci; Kovačić: Ne gasi se rafinerija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva poručio je u srijedu kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u rafineriji u Sisku, ali i u onoj u Rijeci.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budućnost Ine dovedena u pitanje "Umjesto da se bave Inom, Panenić i Most se bore za fotelje" Slika nije dostupna INA ODGOVORILA "Uobičajeno je da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom"

Dodao je da je Uprava Mola 13. listopada odobrila dugoročnu strategiju MOL-a "Enter Tomorrow" prema kojoj, naglasio je, ta mađarska tvrtka i strateški partner Ine želi postati vodeća kompanija u Europi.

"Drago nam je da naš strateški partner ima ovako ambiciozne planove, no niti naznaku niti plana za Inu nisam vidio. Enter Tomorrow, nadam se da neće postati E.T. za Hrvatsku - naučna fantastika", istaknuo je Panenić, bivši ministar gospodarstva, dodajući kako je, sudeći po MOL-ovim planovima, zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno.

Krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj postigne konsenzus politike i struke vezano uz daljnje strategije i odnos s MOL-om, zaključio je.

Kovačić: Ne gasi se rafinerija

Ivan Kovačić, ministar uprave i potpredsjednik Vlade, je na pitanje hoće li se gasiti rafinerija ili ne rekao: "Ne znam o čemu pričate, ne gasi se rafinerija", prenosi portal N1.

Ministar zaštite okoliša i energetike iz redova Mosta Slaven Dobrović potvrdio je u srijedu novinarima ispred Vlade kako će se u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti.

"To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi"; kazao je Dobrović odgovarajući na upit novinara hoće li se sisačka rafinerija ugasiti.

Na pitanje što je njegov kolega, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić mislio kada je ranije danas rekao da je gašenje Rafinerije neminovno odgovorio je: "Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u post-foslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, voze se auti sa sve manjom potrošnjom, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Dakle, radi se o jednoj tranziciji. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti na način da se brine o radnim mjestima. Dakle tu je potrebna država, puno je tu elemenata o kojima se mora voditi računa, paušalno razgovarati o tome na ulici, nije ni mjesto ni vrijeme", kazao je Dobrović.

Na novinarsko pitanje znači li to na neki način i razgradnju sisačke Rafinerije Dobrović je rekao da "počinje razgovor i rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete".

"U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, vidjet ćemo što i kako, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta, dakle strateški pristup, to je definitivno od državnog interesa, međutim mora se govoriti i o uvjetima upravljanja Inom", istaknuo je Dobrović.

Na pitanje u kojem razdoblju će se to događati, odgovorio je "razgovor o tome već se događa, prvo na razini Vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om".

Gordan Maras, zastupnik SDP-a, tijekom saborske rasprave također se osvrnuo na slučaj gašenja rafinerija.

"Današnjim najavma ministra Dobrovića o zatvaranju rafinerije u Sisku reflektirat će se na taj način da ćemo izgubiti više stotina radnih mjeta i to je smao početak", kazao je Maras.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene