Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tomislav Karamarko i Božo Petrov dobit će službenu zaštitu.


Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov dobit će službenu zaštitu. Bit će uvršteni među štićene osobe druge kategorije, a u trećoj kategoriji štićenih osoba su članovi njihove uže obitelji - supružnici, roditelji, djeca.

O tome će se odlučiti na sutrašnjoj sjednici Vlade kada je na dnevnom redu izmjena i dopuna Uredbe o određivanju štićenih osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna Sabor odbio skinuti zastupničke imunitete Petrovu, Bulju i Pupovcu Slika nije dostupna Tuži ih zbog klevete: Petrov i Bulj oglasili se o Karamarkovoj tužbi

A tko je zatražio zaštitu Petrova i Karamarka te njihovih obitelji i zašto?

U obrazloženju o izmjeni pravila štićenih osoba ne stoji tko je to tražio. Ostaje samo činjenica da će potpredsjednici Karamarko i Petrov biti štićene osobe kao i njihove obitelji.

Dosad su štićene osobe bili Predsjednik RH, Vlade i Sabora te ministri vanjskih poslova, obrane i unutarnjih poslova. I tu su još štićene osobe sljedećih šest mjeseci Zoran Milanović i dva mjeseca Ranko Ostojić.

No, naravno, to su sigurnosne procjene, o tome se ne razgovara, ne govori i teško da ćemo sutra na Vladi doznati zbog čega će Karamarko i Petrov te njihove obitelji biti štićene osobe. Ta su pravila izmijenjena tako da imamo dvije nove osobe i obitelji koje će naše službe štititi.

Postavljenje koordinatora

A što se tiče ostatka sjednice, Tihomir Orešković odlučio je rasporediti svoj tim, ono što je najvažnije - postaviti koordinatore.

Postavit će koordinatore koji će voditi ključne resore. Tomislav Karamarko bit će koordinator za unutarnju politiku i državnu imovinu.

I ministar Crnoja koji još ne zna svoju sudbinu također je u koordinaciji, tako da ne znamo hoće li biti u njoj ili će biti smijenjen.

Koordinaciju za vanjske poslove vodit će ministar Kovač, a što se tiče koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava vodit će je Božo Petrov. A ministar Panenić vodit će kooridnaciju koja će se brinuti u gospodarstvu, EU fondovima i investicijama.

Te četiri osobe okupljat će ministre i bez njihove suglasnosti niti jedan zakon ne može doći na dnevni red vlade i ne može biti poslan u Sabor na usvajanje. To je uobičajena praksa u hrvatskoj Vladi već 25 godina tako da je ovo jedna tehnička odluka koja se mora sprovesti da bi Vlada uopće mogla funkcionirati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju