Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi projekti

Tomašević na gradilištu novog vrtića: Od iduće pedagoške godine 500 mjesta više

Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 2
Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 2 Davor Pongracic/Cropix
Aktualno Galerija Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 1 Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 1 Foto: Davor Pongracic/Cropix Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 2 Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 2 Foto: Davor Pongracic/Cropix Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 3 Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 3 Foto: Davor Pongracic/Cropix +0 Izgradnja Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku - 4 Galerija 1/4 >>
Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je u utorak da se samo za operativne troškove zagrebačkih vrtića izdvaja 150 milijuna kuna više nego što Grad uprihodi od prireza.

"Prihodi od prireza u 2022. bili su 955 milijuna kuna. Samo za operativne troškove gradskih vrtića i subvencije privatnim vrtićima ide 1,1 milijardi kuna. To je 150 milijuna više, ne računajući kapitalne investicije već samo tekući pogon“, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon što je položio kamen temeljac za područnog objekta Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku.

Gradnju područnog objekta u potpunosti će se financirati iz gradskog proračuna, s obzirom da Grad nije dobo sredstva iz europskih fondova, dodao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Auti na zagrebačkim Srednjacima manijak ili...? Horor u zagrebačkom kvartu - Aute im zalijevaju odvratnim tekućinama, vlasnici izvan sebe: "Najgore je što znamo otkud to dolazi"

"Često nam kažu iz oporbe da imamo gotove projekte, samo ih trebamo realizirati. Ovo je primjer tzv. gotovog projekta, krene se u javnu nabavu, a da imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni. Zbog toga nismo mogli aplicirati za europska sredstva“, rekao je.

Tomašević je nabrojao još tri vrtića koja će pasti na gradski proračun, riječ je o vrtićima u Kašini, Odranskom Obrežu i Ivanji Reki. Kao razlog tome, gradonačelnik je naveo sporu proceduru između raspisivanja natječaja resornog Ministarstva za novac iz NPOO programa do potpisivanja ugovora za izgradnju ili rekonstrukciju vrtića, koja traje godinu dana.

Pročitajte i ovo Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV Velike kolone FOTO/VIDEO Reporter Dnevnika Nove TV o gužvama na zagrebačkoj obilaznici: "Bit će lakše kad se postavi privremena prometna regulacija"

"Da smo čekali cijelu proceduru, mi na početku sljedeće pedagoške godine ne bismo otvorili nijedan vrtić jer bi ih tek sada počeli graditi“, napomenuo je.

Vrtić na Žitnjaku trebao bi biti gotov do kraja 2023. godine.

Gradonačelnik je ponovio ponovio da je ukidanje mjere roditelj odgojitelj bilo nužno kako bi se novac preusmjerio u širenje kapaciteta gradskih vrtića i zapošljavanje novih odgajatelja kako bi vrtići dobro funkcionirali.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je veliki zamah u gradnji novih vrtića.

"Gotovo svaki mjesec ove godine započet ćemo izgradnju novog vrtića. Tijekom planiranja projekata vodili smo računa o tome da najveći broj roditelja odgojitelja živi u istočnom dijelu grada“, izjavila je Dolenec.

Pročitajte i ovo Ilustracija Solidan rast A kako vi stojite? Objavljen podatak o prosječnoj zagrebačkoj plaći

Desetak projekata gradnje ili rekonstrukcije vrtića odnosi se na gradske četvrti Sesvete, Gornja i Donja Dubrava i Žitnjak, dodala je.

Dolenec ističe da se od sljedeće pedagoške godine ne može očekivati univerzalna dostupnost vrtića, ali se može očekivati 500 mjesta više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu.

Osim na proširenju kapaciteta u vrtićima, Grad radi i na novim biciklističkim stazama, rekao je Tomašević

"Završavamo prvu fazu Greenwaya, riječ je o biciklističkoj magistrali uz samu obalu Save. Od većih avenija spomenuo bih biciklističku magistralu na zapadu, gdje imamo radove na prilazu baruna Filipovića", kazao je.

Uskoro kreće javna nabava za početak gradnje istočne magistrale duge čak 20 km u punom profilu, dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene