Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOSTUPNIJE GRAĐANIMA

Tomašević: "Prvi put gradski proračun dostupan je svima. Prikazivat ćemo i stvarne transakcije s računa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, u srijedu u podne predstavio je otvoreni proračun putem platforme Zagreb Smart City Hub. Pozvao je stručnjake da se sa svojim rješenjima prijave na hackaton koji će biti održan od 25. do 27. veljače.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu u podne na Velesajmu je predstavio otvoreni proračun Grada Zagreba putem platforme Zagreb Smart City Hub.

Cilj hackathona "Hackl" za otvoreni proračun Grada je uključivanje šire stručne javnosti u izradu aplikacija vezanih za bitne projekte.

U sklopu hackatona koji će biti održan od 25. do 27. veljače ove godine, bit će održano natjecanje multudisciplinarnih timova koji će se nadmetati u predstavljanju novih rješenja. Pobjedničko rješenje bit će implementirano kao gradski servis.

U budućnosti će građanima biti dostupni i podaci o transakcijama s gradskog računa

"Poanta Zagreb Smart City Huba je veliki korak, konačno na jednoj platformi imat ćemo različite vrste aplikacija koje postoje u različitim gradskim ustanovama", kazao je Tomašević te dodao kako je cilj što više pristupa uslugama Grada digitalizirati. Pozvao je sve da se sa svojim rješenjima prijave na hackaton koji će biti održan u veljači.

Drugi cilj, kako je kazao, je povećati broj podataka dostupnih građanima.

"Ono što želimo iskorijeniti je da građani moraju pitati mailom ili preko novinara. Htjeli bismo sve te podatke imati obrađene u realnom vremenu i dostupne građanima", najavio je zagrebački gradonačelnik te pojasnio kako je proračun prije svega politički dokument svake vlasti, jer on prikazuje prioritete i način trošenja novca.

Otvoreni proračun samo je početak u transparentnosti u odnosu na građane, kazao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao kako će prvi put proračun biti dostupan u strojno čitljivom obliku da ga svi mogu proučavati preko ove platforme. Najavio je i kako će u narednoj fazi platforma prikazivati stvarne transakcije s gradskog računa.

"To je naša zakonska obaveza, no čekamo upute iz Ministarstva financija da vidimo do koje razine bi to trebalo ići. Očekujem da će to ići do kraja ove godine", nada se Tomašević.

Građani će moći vidjeti lokaciju svakog drveta u gradu Zagrebu

"Javnosti će biti predstavljene i druge usluge: neke od njih su da građani primjerice mogu vidjeti lokaciju svakog pojedinog drveta u gradu Zagrebu", najavio je gradonačelnik.

"Digitalna revolucija ne može biti napravljena da građani koji ne koriste tehnologiju ostanu u mraku. Sve usluge moraju biti "user friendly", istaknuo je Tomašević.

Pročitajte i ovo Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Pročitajte i ovo Poskupljenje plina - 1 ZA GRAĐANE I PODUZETNIKE Vlada će pomoći u borbi s poskupljenjem plina: Plenković otkrio kakve mjere spremaju

Kako navode iz Grada Zagreba, temeljni cilj Smart City Hub Grada Zagreba je jedinstvenom platformom objediniti dosadašnja rješenja s ciljem bolje povezanosti s podružnicama, ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Zagreb, pružajući tako alat za internu i eksternu suradnju, te razmjenu podataka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene