Nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Svjedočenjem toksikologa Zdravka Kovačića, koji je rekao da nije moguće utvrditi protok vremena od ispijanja sumporne kiseline do smrti žrtve ''garaže'' Čedomira Vučkovića, u srijedu je nastavljeno ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima.


''Nije moguće utvrditi koliko je vremena prošlo od konzumiranja otrova do smrti oštećenika Čedomira Vučkovića. Jedino je moguće utvrditi količinu otrova pronađenu u pojedinom organu oštećenika'', rekao je na zagrebačkom Županijskom sudu toksikolog Zdravko Kovačić, koji je u rujnu 1991. obavio odbdukciju Vučkovića, u čijem je želucu pronađena smrtonosna doza kiseline.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Vještak na suđenju Glavašu: ''Uzrok smrti Vučkovića je ispijanje kiseline iz akumulatora''

Toksikolog, koji je ostao pri svojem prijašnjem nalazu, dodao je da tehnička sumporna kiselina sadrži nečisti arsen i da se ta kiselina, između ostalog, koristi i za punjenje akumulatora. Upitan je li toksikološkim vještačenjem utvrđeno trovanje arsenom, Kovačić je rekao da istražni sudac u svojem istražnom nalogu te detalje nije tražio.

I vještak balističar Rade Stojadinović ostao je pri svojem ranijem nalazu i mišljenju, a ponovio je kako su strijelne ozljede na Vučkovićevu trbuhu i podlaktici nastale hicima tipičnim za pušku. No te ozljede, ponovio je Stojadinović, nisu bile smrtonosne.

Na idućem ročištu, zakazanom za 27. studenoga, kao svjedoci saslušat će se Vladimir Šeks i Josip Manolić.

Novo suđenje u slučajevima garaža i selotejp zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gdje je otišao uoči izricanja prve presude. (Hina)