Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo branitelja objavilo je rezultate druge studije o zdravlju hrvatskih branitelja. Rezultate su prikupili iz registra na temelju pola milijuna hrvatskih branitelja. Istraživanje je pokazalo kako hrvatski branitelji umiru u dobi od 50 godina i to najčešće od tumora.


I nakon više od dvadeset godina, osjećaju se posljedice Domovinskog rata. Hrvatski branitelji u prosjeku žive tek 50 godina. 'To su ljudi koji su naučili trpjeti kroz život i sada šute , trpe, umiru', kaže umirovljeni brigadir Zoran Piličić.

Vezani članci Miljenko Filipović i Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Zajednica branitelja HDZ-a komentirala poteze Vlade i oglasila se o Miloševićevu odlasku u Knin Ulica Bartolići na Jarunu, ilustracija Pucnjava na Jarunu: Izrešetao balkonska vrata obitelji dok su bili u stanu, policija ga traži

Iako Hrvati najčešće umiru od srčanog i moždanog udara, prema studiji resornog Ministarstva, najviše hrvatskih branitelja nakon rata preminulo je od tumora. 'Na drugom mjestu kao uzrok smrtnosti se pojavljuju bolesti poput srčanog i moždanog udara', rekla je pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić.

Crne statistike ipak bi trebale pomoći u prevenciji bolesti. U ministarstvu ističu važnost provođenja sistematskih pregleda za branitelje.

>> Prosvjedovalo više od 20.000 ljudi: 'Nikad ćirilica u Vukovaru!'

Rudolf Kolak, pripadnik Tigrova, jedan je od branitelja koji je preživio rat, ali ne i njegove posljedice. Njegovo ime od danas nosi i ulica u zagrebačkoj Dubravi. 'Ipak nije zaboravljen, da je tu s nama. A u drugu stranu, žalosno što ga nema', kaže njegova majka Kata.

Kolakovi suborci podsjećaju da su branitelji stvorili državu. I zaslužuju svoje mjesto u povijesti. 'Ponosni smo i zahvalni smo, i ovo je poruka prije svega mladima da hrvatski narod ne zaboravlja svoje junake iz domovinskog rata', poručuje brigadni general Tomo Medved.

U tome će pomoći i nova imenovanja zagrebačkih ulica imenima hrvatskih branitelja.