Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE VEČERAS od 22:40

Provjereno istražuje: Tko su zapravo Bosanac i Hrvat koji se dovode u vezu s terorističkim napadima u Bruxellesu i Parizu?

Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno)
Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +4 Provjereno istražuje kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem (Foto: Provjereno) Galerija 1/9 >>
Četiri godine nakon što su svijet prestravili prizori iz terorističkog napada na dvoranu Bataclan i ostatak Pariza, otisci prstiju s kalašnjikova doveli su prije nekoliko dana do uhićenja bosanskohercegovačkih državljana u Njemačkoj. Njemačka policija otkrila je identitet jednog od njih. Njegovo ime je Adis Abaz i rodom je iz Zenice. Njegov DNK pronađen je na držaču kalašnjikova kojim je pucano na parišku dvoranu Bataclan.

Protiv njega su trenutno otvorena dva predmeta. Jedan je ilegalna trgovina vojnim oružjem, a drugi trgovina drogom. U prvom slučaju mu se određuju mjere zabrane napuštanja zemlje. Nakon nekog vremena, tužiteljstvo predlaže da se ukinu. Sud ih prihvaća i istraga još traje. Potom ga s još dvojicom privode za trgovinu drogom. Tužiteljstvo predlaže pritvor. Sud to odbacuje. „Nakon žalbe tužitelja Sud BiH je uvažio žalbu i odredio pritvor, ali je osumnjičeni u međuvremenu napustio BiH i postao nedostupan. Za navedenim je raspisana međunarodna tjeralica“, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Zašto istraga traje više od godinu dana? Zašto su u slučaju ilegalne trgovine oružjem predložili da mu se ukine zabrana napuštanja zemlje? „Nakon godinu i pol kad nekom vode istragu, ne možete uzeti putovnicu sto godina, postoji tu neki rok. Nakon toga je sud ukinuo sve mjere i on je bez ikakvih mjera mogao slobodno hodati“, rekao je za 'Provjereno' Abazov odvjetnik Senad Kreho.

Kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem?

Abaz je tako slobodno otišao u Europu, ali nije on jedini o kojem su se belgijske institucije raspitivale u veljači. Isplivalo je još jedno ime. Nicolas Grbeša čovjek je s hrvatskom putovnicom, rođen u Belgiji i tražen zbog veza s terorističkim napadom u Bruxellesu 2016. On ima sklopljen šerijatski brak s državljankom BiH koja boravi u Sarajevu. Krajem prošle godine pucao je na belgijske policajce. Dvojicu je ranio i pobjegao u BiH. Za njim se onda raspisuje Interpolova tjeralica pa Belgija od BiH traži njegovo izručenje kako bi se ondje procesuirao zbog teških kaznenih djela.

Kako su sigurnosnim službama promakli trgovci oružjem, kako nije spriječena prodaja oružja teroristima i zašto BiH, Srbija i Hrvatska nisu riješile problem oružja ostalog dva desetljeća nakon rata pa sada to isto oružje odnosi nevine živote po Europi, pogledajte u prilogu Ane Malbaše večeras u emisiji 'Provjereno' u 22:40 na Novoj TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene