Bataclan, pariz (Foto: Arhiva/AFP)
Bataclan, pariz (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Njemačke vlasti provode istragu protiv ukupno tri bosanskohercegovačka državljanina koji se dovode u vezu s krvavim islamističkim terorističkim napadom u Parizu 2015. kada je ubijeno 130 osoba, reklo je u petak za Hinu ministarstvo vanjskih poslova BiH.


Nakon što je jučer objavljeno kako je u njemačkom gradu Dresdenu uhićen Adis Abaz, podrijetlom iz Zenice, iz ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su da njemačke vlasti vode istragu protiv ukupno tri bosanskohercegovačka državljanina o čemu je veleposlanstvo BiH u Berlinu u petak dobilo službenu informaciju.

Vezani članci Ponestalo materijala za testiranje na Velesajmu - 1 Predstavnik WHO-a predviđa treći val pandemije: "Reakcija Europe nije bila potpuna" 25 godina od Daytonskog sporazuma - 3 Prije četvrt stoljeća donio je mir, ali i danas izaziva podjele. Je li revizija rješenje?

"U informaciji državnog odvjetništva u Dresdenu navedeno je da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog (Abaz) i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena", rekao je voditelj odjela za odnose s javnošću MVP-a BiH Nebojša Regoje.

Kazao je kako se neće objavljivati druge pojedinosti zbog "daljnjeg provođenja istrage".

Iako se ne navodi identitet Abaza, on se nalazi u ekstradicijskom pritvoru, budući njegovo izručenje traže nadležna tijela Kraljevine Belgije.

Za Abazom je raspisan europski nalog za uhićenje zbog sumnje da je "povezan s aktivnostima terorističke skupine odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. studenog 2015., koji su se dogodili u koncertnoj dvorani Bataclan“.

U terorističkim napadima na Pariz teroristi Islamske države usmrtili su 130 ljudi, uključujući i 90 osoba u koncertnoj dvorani Bataclan. Ostali napadi dogodili su se u restoranima i kafićima, a bombaši samoubojice aktivirali su i eksplozivne naprave ispred stadiona Stade de France.

Abaz je u BiH uhićen u policijskim akcijama protiv organiziranog kriminala u vezi s međunarodnim krijumčarenjem oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. osudio na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme. Protiv njega je nova optužnica podignuta u ožujku ove godine zbog trgovine drogom. (Hina)