Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U istom periodu tek 6 otkaza

Tko plaća zapošljavanje u državnoj upravi? U posljednje tri godine dnevno zapošljavaju po 4 osobe

Video-zid Mislava bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Video-zid Mislava bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Video-zid Mislava bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Video-zid Mislava bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: Dnevnik.hr Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Video-zid Mislava Bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Video-zid Mislava bage o zapošljavanju u državnoj upravi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Jeste li se ikada pitali koliko kao porezni obveznici plaćate sve one koji rade za državu. Smanjuje li se ili povećava broj onih koji svakog mjeseca primaju plaću iz proračuna? Sve je to analizirao Mislav Bago.

Mislave, država od 2015.-te ima centralni sustav plaća koji svakom ministru financija omogućuje nadzor koga i za što plaća, ali i koliko je ljudi na proračunu. Kako je to izgledalo posljednjeg dana 2018.-te?

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države RH mora smanjiti administraciju - 3 Otkazi su neizbježni Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir

Ideja tog sustava je da znamo koga plaćamo, koliko plaćamo, koga nagraditi i koga kazniti, dati otkaz. Nažalost činjenica je da je u 3 godine bilo samo 6 otkaza među onima koji rade za državu. Zajključno sa zadnjim danom 2018. za državu je radilo 229.682 osobe. Od predsjednice do domara u školi. U odnosu na 2015. kada su svi došli u sustav to je povećanje od 6208 zaposlenih. Ili jednostavnije – svaki dan su se zaposlile 4 osobe što se tiče države.

A gdje se onda to zapošljavalo posljednjih godina?

Svi ćemo se složiti da nam treba doktor, medicinska sestra, učiteljica no problem je birokracija. Neki uzimaju godišnje odmore kada trebaju izvaditi dokumente, a živimo u 21. stoljeću. Dobitniici u zapošljavanju su zdravstvo, školstvo i obrazovanje – tu je najveći porast zapošljavanja. Samo ta tri sustava troše gotovo polovicu novca državnog proračuna. Gubitnici su, i iako imaju manje zaposlenika, ministarstva, uredi Vlade RH i predjsednika RH i agencije i zavodi. Tu je prostor da se smanjuje broj zaposlenih i da budemo jeftina, mala, učinkovita administracija koju ćemo onda i manje plaćati.

No mi porezni obveznici financiramo i županije, gradove i općine i ljude koji tamo rade. Kakvi su trendovi tamo?

Sada imamo preko 400 županija, gradova i općina. Neki kažu da je u Jugoslaviji Hrvatska imala 115 općina i da je sasvim pristorno funkcionirala no to također i mi putem prireza sve plaćamo. Tamo je zaposleno 16236 osoba i tu bilježimo porast. Ispada da se svakog dana zapošljava jedna osoba u jedinicama lokalne samouprave. Tu nije kraj – brojni gradovi, općine i županije imaju svoje tvrtke gdje radi još 25000 zaposlenih.

Pa tko sve to može i mora financirati na kraju da sustav uopće funkcionira?

Svi oni koji rade u privatnom sektoru. Privatni sektor je pokretač gospodarstva svake nacije pa bi tako trebalo biti i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je trenutno zaposleno 1 521 952, a od njih treba maknuti one 220 000 tisuće koji su na proračunu. Oni trebaju osigurati mirovine za 1 235 642 umirovljenika, ali i za svoje mirovine koje će stjecati kada odu u mirovine, a tu su naravno i nezaposleni kojih je 150 825. Ispada da jedan zaposleni u privatnom sektoru mora osigurati cijelu jednu mirovinu, to izgleda kao nemoguća misija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene