Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je manje nepoznanica

Tko koga podupire u utrci za Pantovčak? Utrka još nije službeno počela, a već se gleda na koga se (ne)može računati

Predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, i Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, i Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, i Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Miroslav Škoro od petka je i službeno kandidat Mosta u predsjedničkoj utrci. Kako se očekuje start formalne utrke, sve je manje nepoznanica. Sljedeći tjedan očekuje nas i službena objava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da ide u utrku za novi mandat. Istodobno će i većina stranaka odlučiti kome će se prikloniti.

Most je izabrao Miroslava Škoru i tvrdi da će razbiti dvovlašće HDZ-a i SDP-a.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Aktivirano prije mjesec dana Klizište na Pantovčaku opasno prijeti okolnim kućama: Tomašević objasnio u čemu je problem Zoran Milanović na Pantovčaku - 2 Na Pantovčaku Milanović o ostavci: "Otkud vam ta ideja? Od jednog lažova nakon njegovih konzultacija s kravom?"

''Postoji mogućnost da konačno netko, tko želi braniti interes građana, ima mogućnosti ugroziti ove kandidate iz drugih dviju velikih političkih stranaka. Čemu rasipati glasove?'', rekao je na konferenciji za medije Mostov čelnik Božo Petrov.

Isto ili slično razmišljaju o izbornom zakonodavstvu te referendumskih inicijativa. Most za novog predsjednika želi još nešto. ''Predsjednik ne može biti fikus i on ima izvorni mandat'', kazao je Petrov.

Miroslav Škoro, nakon Suverenista, sada ima i potporu Mosta.

"Stranka čiji su članovi, kada je trebalo, da bi sačuvali svoj obraz, izašla iz vladajuće koalicije. Hvala vam Mostovci od srca na tome. Zajedno ćemo do pobjede – sad il' nikad'', poručio je Mostu Škoro nakon iskazane podrške.

Predsjednica je u petak bila na redovitom poslu vrhovne zapovjednice. Rukovala se sa savjetnicima, pa i Antom Gotovinom. Gotovina je predsjedničin savjetnik, ali i prijatelj Zorana Milanovića, no komu će dati glas nije, a čini se i da neće govoriti. ''Narod će reći kome daje prioritet'', rekao je Gotovina.

Kolinda Grabar-Kitarović sljedeći će tjedan tako obznaniti ono što svi znaju: da ide u utrku za drugi predsjednički mandat. Kampanju joj trenutno vodi Andrej Plenković kojega potpora koju je danas dobio Škoro ne brine.

Lijevi kandidat Pantovčak ne može osvojiti bez IDS-a

Zoran Milanović pridobio je potporu većine na ljevici, a SDP se dodatnom potporom više ne zabrinjava: "Funkciji predsjednika trebamo vratit ono sto je izgubila, a to su povjerenje u instituciju i dostojanstvo", rekao je Bernardić.

Kandidat s ljevice Pantovčak neće moći osvojiti bez potpore IDS-a, koji će odluku o potporo donijeti do kraja rujna. Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je da moraju "poštivati i stranačku proceduru, dati šansu predstavljanju tim kandidatima na tom spektru i onda donijeti odluku".

Mislav Kolakušić i Ivan Pernar glasove neće tražiti među strankama, već na društvenim mrežama. Kao i do sada. uvjereni su da će tamo naći glasove za prolaz u drugi krug.

HNS sljedećeg tjedna donosi konačnu odluku. Predsjednik kluba HNS-a Milorad Batinić rekao je da nemaju mnogo izbora: "Od dosadašnjih kandidata ne možemo poduprijeti nikoga. Ili su previše lijevo ili previše desno."

Dejan Kovač HSLS-ov je kandidat, a Dean Hrebak, član predsjedništva te stranke, rekao je da je odluka Mosta otvorila prostor na centru: "Cijeli liberalni centar je podržao lijevog kandidata, a Most je sada podrškom Škori otišao u desno."

Dalija Orešković ide na put do Pantovčaka bez da traži dodatnu potporu: "Ne treba vršiti pritisak ni na koga. Tko god me podrži se obvezuje da će podržati i mjere za koje se zalažem", rekla je.

Predsjednička utrka neformalno traje mjesecima. Mnogi žele na Pantovčak, a tamo ima mjesta samo za jednog ili jednu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene