Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najave u Dnevniku Nove TV

Pitali smo analitičare kome bi Dalija Orešković mogla ukrasti glasove: "Ona se tuče s Milanovićem. I to neuspješno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Dalija Orešković u Dnevniku Nove TV najavila predsjedničku kandidaturu, pitali smo političke analitičare što misle o najnovijoj kandidatkinji i kolike joj šanse daju.

Politički analitičar, profesor Ivan Rimac, smatra kako je Orešković bila uvjerljiva u pogledu prvih najava, ali da ostaje pitanje u kojoj mjeri predsjednik Republike može utjecati na borbu protiv korupcije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

"To je isti problem koji se javio i kod Mislava Kolakušića jer i on pokušava uvjeriti glasače da može utjecati na nešto što nije u nadležnosti predsjednika. Ako se radi o naivnim glasačima, onda su oni možda spremni dati glas pojedincima za koje očekuju da će riješiti njihove probleme", kaže Rimac.

Na čije glasove može računati?

Na pitanje kome će Orešković "ukrasti glasove", Rimac kaže kako bi se njoj mogli prikloniti glasači koji su dosad naginjali Mostu, Živom zidu i Kolakušiću.

"Živi zid je u padu i dio njihovih birača sigurno će tražiti alternativu. Vidjet ćemo kakve će izjave davati kandidati i hoće li doći do prelijevanja glasova", poručuje Rimac.

Analitičar Žarko Puhovski smatra pak da najveću prijetnju Orešković predstavlja Zoran Milanović.

"Ona se tuče s Milanovićem, i to neuspješno jer kasni i jer je doživjela neuspjeh na izborima za Europski parlament. Ona dolazi kao netko tko iz prikrajka vreba na one koji će smatrati da je Milanović možda pregoropadan", smatra Puhovski.

Pozicionirala se lijevo

Dodaje kako Orešković neće uzeti glasove Kolakušiću.

"On se jasno pozicionirao desno, dok je Orešković, možda i mimo svoje volje, dopustila da bude manevrirana više lijevo nego što bi to sama htjela", kaže Puhovski.

Smatra kako su njezine prve poruke kao predsjedničke kandidatkinje promašene.

"Voditi čitavu kampanju na borbu protiv korupcije izaziva loše implikacije", zaključuje Puhovski.

Podsjetimo, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa gostujući u Dnevniku Nove TV najavila je kandidaturu na predsjedničkim izborima.

"Odluku sam donijela u jeku izbijanja ovih korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica da na društvenu nepravdu, koju korupcija stvara, koja je ušla u sve pore države i društva, niti jedan od do sada istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rješenja i prihvatljiv odgovor. Kandidaturu ističem zbog toga što se čini, u ovom trenu, da su sve institucije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije, ili potopljene ili na najboljem putu da ih se u potpunosti eutanizira, kao što je to slučaj s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Zbog svega toga smatram da je izuzetno važno progovarati o onim temama za koje sam sigurna da na način na koji ću ja to iznositi i govoriti, neće progovarati niti jedan drugi kandidat", poručila je Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene