Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća rasprava

Afera #Utigate trese hrvatski Twitter: Mostovac slučajno otkrio da je iza misterioznog profila Selak Raspudić?

Marija Selak Raspudić
Marija Selak Raspudić Foto: Cropix
Hrvatski Twitter bruji o Utikejt, korisničkom računu o čijem se autoru ili autorici već dugo raspravlja. Dosad se nagađalo da se radi o Mariji Selak Raspudić, što je sada navodno potvrdio njezin saborski kolega Marin Miletić.

Twitter već nekoliko dana govori o Gospi tužnog lika, odnosno osobi koja piše pod pseudonimom Utikejt. Već se neko vrijeme nagađa tko stoji iza tog korisničkog računa, a najviše je onih koji smatraju da se radi o saborskoj zastupnici Mariji Selak Raspudić. To je, po najnovijoj teoriji, potvrdio njezin saborski kolega Marin Miletić.

Pročitajte i ovo Bojan Glavašević, Marija Selak Raspudić i Hrvoje Krešić Novo vodstvo društvene mreže Glavašević i Selak Raspudić o korištenju Twittera i slobodi govora: "Unatoč svom blatu, izađe i istina"

Naime, Miletić je podijelio članak uz komentar da nam "Ursula [von der Leyen] preporuča da jedemo kukce!" te zatim pozvao Utikejt da na to "baci oko" i dodao: "Kada se riješi trgovina djecom, moramo se pozabaviti hranom!" i u istoj objavio tagirao Mostov službeni Twitter račun.

To je ponovo pokrenulo razgovor o identitetu Utikejt i ljudi su počeli prezentirati razne dokaze i raspravljati o tome je li napokon potvrđeno da su Utikejt i Selak Raspudić ista osoba. Priča je u jednom trenutku bila dovoljno popularna da na hrvatskom Twitteru počne trendati hešteg #utigate.

Kao jedan od dokaza objavljena je izjava Selak Raspudić iz intervjua u kojem je rekla da joj je Sokrat jedini politički uzor, a poštovanje koje Utikejt ima prema grčkom filozofu može se iščitati iz njezine objave da se od njegove smrti nikad nije oporavila.

Osim toga, objavljena su i mišljenja obiju strana o važnosti sahrane i Sofoklove Antigone.

S druge su strane oni koji tvrde da iza Utikejt ne stoji Selak Raspudić, nego neka druga osoba ili više ljudi. Tome u prilog ide njezin tvit koji je objavljen 1. lipnja 2020. godine u 20:20, kada je Selak Raspudić uoči parlamentarnih izbora sudjelovala na sučeljavanju kandidata koje se emitiralo uživo od 20:10.

Rasprava o identitetu Utikejt se vodila i prije dvije godine, kada su se također spominjali antički filozofi. Jedan je korisnik Twittera tada napisao: "Te neke teorije zavjere o Mariji Selak i Utikejt ne vrijede. Ona prva na zidu ima Sokrata, a ova druga Aristotela", što su tada retvitali i Utikejt i Marin Miletić.

Mostovci o najnovijoj aferi

Na "aferu" je reagirao Miletić, kao i njegov stranački kolega Nikola Grmoja.

"Koliko je pogubljena hrvatska kvaziljevica, pokazuje i to da su se raspuknuli kao kokica od pokušaja prokazivanja tko je ustvari Utikejt, dok se nisu pretrgli pisati o mogućoj trgovini djecom Afrike u kojoj su među uhićenima i njihovi članovi i simpatizeri. 1, 2, 3, 4 – izgubljeni", napisao je Miletić.

"Evo, i mi u Mostu uživamo uz kokice što je hrvatski Twitter naša propagandna mašina", objavio je Grmoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "oglušuju se na zahtjeve građana" Most odbio HDZ-ov poziv: "Oni koji odu na takav razgovor kvalificiraju se kao hijene"

Osim interakcija s Miletićem i Grmojom, zanimljiva je još jedna poveznica s Mostom. Utikejt, naime, godinama tvrdi da je Božo Petrov "triputnajljepši" te je krajem lipnja 2020., uoči parlamentarnih izbora na kojima se kandidirala i Selak Raspudić, na Twitteru napisala: "Glas za Božu je glas za Utikejt."

Također, Utikejt već neko vrijeme analizira roman "Ime ruže" talijanskog pisca Umberta Eca, čiji je dobar poznavatelj i Nino Raspudić, suprug Marije Selak Raspudić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene