Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo vodstvo društvene mreže

Glavašević i Selak Raspudić o korištenju Twittera i slobodi govora: "Unatoč svom blatu, izađe i istina"

Muskova kupnja Twittera zavadila je desnicu i ljevicu oko slobode govora na toj mreži. Marija Selak Raspudić i Bojan Glavašević, i sami tviteraši, prokomentirali su što očekuju od novog vlasnika Twittera.

MOST je podržao Muskovu kupnju Twittera. "Podržali smo najavu da će se Twitter vratiti slobodi govora. Vidjet ćemo hoće li to obećanje održati", rekla je Marija Selak Raspudić.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Elon Musk Jasan stav Musk na Twitteru preporučio Amerikancima za koga da glasaju

Ističe da je, u trenutnom vremenu gdje živimo, sloboda govora izuzetno važna. "U prividu smo demokracije, a u stvarnosti imamo različite fact checkere i oblike cenzure", smatra Raspudić. Na to se nadovezao Bojan Glavašević koji je rekao da "ne zna što bi mostovci mogli reći, a da bude cenzurirano".

Glavašević ne misli da će biti velike razlike nakon preuzimanja Muskovog preuzimanja te mreže. "Twitter je privatna korporacija koja radi za profit. To će ostati isto i nakon kupnje Muska", dodao je Glavašević u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

S tim se nije složila Selak Raspudić, koja ističe da, kao političarka, ima dovoljno prostora za javni govor. Smatra da se radi o političkoj pristranosti.

"Koliko puta su se bavili Vašim objavama ili objavama MOŽEMO, a koliko puta su se bavili objavama drugih političkih opcija protiv koje de facto vode križarske ratove?", upitala je Glavaševića Selak Raspudić. Po njoj, sloboda govora nije za "izbacivanje vlastitih frustracija", već je to "temeljna vrijednost demokracije".

"Ona omogućava da unatoč svom blatu, izađe i istina koja će se sama izboriti", rekla je Selak Raspudić. Glavašević ističe da činjenica i istina nisu ista kategorija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od sljedeće godine Zrakoplovna kompanija najavila besplatan Starlinkov internet na svojim letovima

Pročitajte i ovo Muskova kupnja Twittera udarna vijest Neizvjesnost na vrhuncu Svi bruje o Muskovoj uspješnoj kupnji Twittera, no što o tome kažu zaposlenici te tvrtke?

"Problem je što postoje algoritmi koji kreiraju mjehure u kojima isključivo za participante tih mjehura se kreira društvena zbilja", metaforički je pojasnio Glavašević i dodao da je provjeravanje činjenica neregulirano na društvenim mrežama.

Selak Raspudić jako smeta cenzura. "Ovisimo o društvenim mrežama do te mjere da cjelokupna stvarnost, pa i izbori i ratovi, su kontrolirani društvenim mrežama", smatra Selak Raspudić.

Za primjer je dala američke izbore. "Da su tri tjedna prije izbora dozvolili da izađe afera Bidenovog sina, a nisu je cenzurirali iako se kasnije prikazalo kao istinita - tko zna tko bi danas bio predsjednik Amerike i u kojem smjeru bi naša povijest otišla?", upitala je Selak Raspudić.

Na kraju je Glavašević nasmijao Selak Raspudić pitanjem ima li ona zapravo Twitter profil, s obzirom na to da postoje teorije da ga zapravo - nema. Smijehom mu je odgovorila "to ostavljam Twitteru i fact checkerima".

 

Više o Twitteru pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene