Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe odluka o zamrzavanju

Građani u strahu od rekordnih cijena goriva: Dnevnik Nove TV doznaje - u ponedjeljak sastanak HGK i ministra Ćorića, traži se rješenje

Aktualno Galerija Ulijevanje goriva - 5 Ulijevanje goriva - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Jurčić - 6 Ljubo Jurčić - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Jurčić - 5 Ljubo Jurčić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Jurčić - 4 Ljubo Jurčić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Ljubo Jurčić - 3 Galerija 1/12 >>
U utorak istječe privremena Vladina mjera zamrzavanja cijena goriva. Nove cijene također stižu u utorak, a građani već sad strahuju da bi mogle probiti sve rekorde.

Cijena nafte na svjetskom tržištu dodatno je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovo je bilo treće Vladino ograničavanje cijene naftnih derivata, a premium goriva nisu bila obuhvaćena mjerom.

Pročitajte i ovo Ilustracija pogledajte nove cijene Dobre vijesti za vozače: Od utorka jeftinije gorivo, dizel ispod deset kuna Ilustracija Vladina Uredba Nove cijene goriva od utorka: Opet poskupljuje benzin

Dnevnik Nove TV doznaje da bi se u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori trebao održati sastanak s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem oko cijena goriva. Nitko ne želi špekulirati što će biti konačno rješenje.

No ono što se može čuti jest da je nemoguće fiksirati krajnju cijenu - na nju se može utjecati kroz fiksiranje marže, kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića ili kroz smanjenje PDV-a ili trošarina.

O cijenama goriva reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić razgovarao je s bivšim ministrom gospodarstva, ekonomistom Ljubom Jurčićem.

Na pitanje što misli, kako će Vlada riješiti problem s povećanjem cijena, Jurčić kaže kako bi Vlada mogla napraviti "mješavinu mnogih poteza".

"Prije svega, dugo se ne može zadržavati cijena derivata jer bacate u minus kompanije koje se bave s naftom. Njima treba ostaviti prostor minimalne marže. Vjerujem da će se ići prema tome", rekao je Jurčić.

Navodi i da je Vlada u kojoj je on bio ministar napravila tako nešto u doba kad su išli sanirati tvrtku INA, početkom 2000. godine.

"Određena je kalkulacija - ide cijena nafte puta tečaj eura plus zavisni troškovi plus troškovi rafinerije. Kad skratim, određena je marža tako da nema neopravdanog bogaćenja, a da kompanija ne ide u gubitak", dodao je Jurčić.

Cijena sada ide prema 120 dolara za barel

Cijena nafte sada ide prema 120 dolara po barelu na europskom tržištu, navodi.

"Za očekivati je da će troškovi proizvodnje i prodaje naftnih derivata ići prema gore. Postoji mogućnost - uzeti od 60 posto trošarina i poreza ili ograničiti maržu, ili jedno i drugo", rekao je Jurčić.

"Mislim da bi bilo najbolje zbog kompanija koje se bave naftom da se ograniči i definira sa svima marža, a kasnije da se radi fleksibilno s trošarinama i porezima, a dio će se uvijek prebaciti na potrošače. To je politička odluka", istaknuo je.

Na pitanje je li realno očekivati da cijena ostane na razini koja je sada i koliko se takva cijena umjetno može zadržati, Jurčić navodi da se može držati "toliko dok ne počnu vriskati proizvođači, odnosno dobavljači nafte".

"Da ne padnu u gubitke, pa da postane problem Vlade s kompanijama koje isporučuju naftu. Sve ovisi kako će ići cijena nafte gore ili dolje", rekao je.

Teško dugoročno predvidjeti

"U ovih 118 dolara po barelu značajan udio u cijeni su špekulacije koje uvijek uskoče u igru kad se stvori atmosfera da se iz nekog razloga može povećati cijena nafte, tako da se može očekivati kako će se ta cijena malo ispuhnuti", kazao je Jurčić.

"Ali budući da sve ovisi o ukrajinsko-ruskom sukobu, isporuci ruske nafte na svjetskom tržištu koje je negdje oko pet posto, to će sve odrediti hoće li cijena nafte ići prema 130 ili će se stagnirati prema 100 dolara za barel", rekao je Jurčić.

Navodi kako je teško dugoročno predvidjeti što će se događati.

"Ako se trgovina prekine, nafta će ići gore, tako i cijene, to je lošije rješenje za koje mislim da se neće dogoditi. Ako se to ne dogodi, cijena nafte će stagnirati na, po mojem mišljenju, 100 dolara po barelu", zaključio je Jurčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene