Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem dubrovačkih zidina

Stotine milijuna kuna prihoda: "Udruga koja upravlja najvećim kulturnim spomenikom raspoređuje taj novac kako želi"

Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dubrovačkim zidinama i prostorima unutar njih upravlja Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje prošle godine od karata se uprihodilo oko 150 milijuna kuna. A gdje su milijuni, tu su i problemi. Naime. zagrebačka tvrtka tužila je Društvo zbog najma poslovnog prostora na zidinama jer tvrdi da su dali najbolju ponudu, ali da je svejedno odbijena.

U prostoru unutar dubrovačkih zidina zagrebačka tvrtka htjela je otvoriti muzej. Tvrde da su dali najveću ponudu i dobili odbijenicu, zbog čega tuže Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) jer se nisu ponijeli zakonito ni u skladu s dobrim poslovnim običajima.

Pročitajte i ovo Novac od zidina i spomeničke baštine Nejasno izvješće Nikome nije jasno gdje je nestao novac: "Mislim da je to nešto trulo" Dubrovačke zidine - ulaznice - 4 IPAK POPUSTILI Napokon jeftinija ulaznica za dubrovačke zidine: Cijena je dosad bila čak četiri puta veća…

Na sudu se nisu pojavili ni tužitelj, Sandra Dragičević, ni tuženik, predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić.

"Predmet spora je strogo ograničen tako da, iskreno govoreći, ne vidim nekog velikog interesa, izuzev za stranke", rekla je Danijela Badurina, odvjetnica DPDS-a.

Prostor o kojem je odlučivalo Društvo u vlasništvu je grada Dubrovnika. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ne vidi ništa sporno i tvrdi da Društvo ima valjan ugovor s gradom.

"Samim time, i prostorima koji se nalaze u okviru fortifikacijskog sustava", rekao je Franković te dodao da oni mogu odlučiti kome će iznajmiti prostor.

Usprkos velikom prihodu, Društvo ulaznice ne fiskalizira

Osim zbog ove, Društvo je na sudu i zbog još jedne tužbe. Bivši gradonačelnici Vido Bogdanović, Andro Vlahušić i oporbeni SDP pred Općinskim sudom traže poništenje ugovora s gradom.

"Ne postoji modalitet da jedna privatna udruga građana upravlja najvećim kulturnim spomenikom i općim dobrom u vlasništvu Grada Dubrovnika i da naplaćuje ulaznice i da raspoređuje taj novac kako god njima padne na pamet, bez ikakvog službenog državnog tijela", rekao je Jadran Barač (SDP), gradski vijećnik.

O tome je li normalno da Društvo, udruga koja od ulaznica uprihodi više od 100 milijuna kuna godišnje, iste ulaznice ne fiskalizira, razgovarali smo s ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Vidjet ću s Poreznom upravom zašto i iz kojeg razloga nisu. Mi imamo neke segmente koje smo naknadno uključivali u taj sustav fisklaizacije tako da ćemo vidjeti ovo", rekao je Marić.

Pročitajte i ovo Upravljanje milijunima od zidina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borba i tužba Ponovno se razbuktala borba za milijune kuna od dubrovačkih zidina: Bivši gradonačelnici podignuli tužbu

Pročitajte i ovo Upravljanje zidinama i stotinama milijuna kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Društvo i grad Dubrovnik: Ponovno uzburkane strasti oko razdiobe stotina milijuna kuna zarađenih na zidinama

Resorna ministrica pak poručuje da je upravljanje dubrovačkim zidinama dobar primjer.

"Mislim da taj sustav treba očuvati, a ako postoje određene stvari koje treba unaprijediti, treba razgovarati s Društvom i gradom", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Na ovu temu pokušali smo dobiti izjavu od Društva prijatelja dubrovačke starine, ali su poručili su da su spriječeni. Upit smo poslali i Poreznoj upravi, ali ni od nje nismo dobili odgovor.

Društvo prijatelja dubrovačke starine zidinama upravlja više od 60 godina, a novac ulaže u obnovu spomenika na čitavom području bivše Dubrovačke republike. Među posljednjima na kojima rade je tvrđava na Prevlaci, koju je sada već bivši ministar državne imovine Goran Marić prepisao Općini Konavle, a općina ju je potom dala na upravljanje Društvu.

Od početka ove godine cijena ulaznice je zbog prevelike posjećenosti sa 150 kuna narasla na 200 kuna. Međutim, u prvih šest mjeseci posjećenost je porasla za tri posto, što znači da bi do kraja godine ove godine prihod mogao premašiti 200 milijuna kuna. Kada se odbije porez, 60 posto tog iznosa ide gradu, a 40 posto ostaje društvu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene