Prošle godine na njima se zaradilo više od 150 milijuna kuna. Zidinama upravlja Društvo prijatelja dubrovačke starine. Bivši gradonačelnici podignuli su tužbu i traže da zidinama i milijunima upravlja Grad.

Galerija


Od ove godine cijena ulaznice za dubrovačke zidine sa 150 narasla je na 200 kuna što znači dodatne milijune. Zidinama i milijunima upravlja udruga Društvo prijatelja dubrovačke starine. Porez daju državi, 60 posto gradu i 40 posto ostaje njima. Bivši gradonačelnici Vido Bogdanović i Andro Vlahušić, te SDP-ov vijećnik Jadran Barać od Općinskog suda traže poništenje takvog ugovora.

Vezani članci Andro Vlahušić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako je CNN posvađao bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika: "Kao da ga je platio španjolski, talijanski ili turski ministar turizma!"

"Ovdje treba naglasiti da se mi ne borimo protiv obnove niti tradicije grada Dubrovnika, već za transparentnost i zakonitost upravljanja", poručuje Barać, dok Bogdanović tvrdi." Samo se provjerava je li odnos grada i Društva prijatelja utemeljen zakonom". 

Aktualni gradonačelnik iz redova HDZ-a Mato Franković poručuje kako su iste ugovore potpisivali i bivši gradonačelnici. "Možda su trebali paralelno s procesom koji su odradili podići kaznenu prijavu protiv samih sebe". 

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine nisu htjeli pred kamere, poručuju kako im tužba još nije uručena. Društvo zidinama upravlja još od 60-ih godina, obnavljaju kulturnu baštinu na području nekadašnje Dubrovačke republike. Imaju status udruge, a izvješće podnose Gradu.

"Oni podnose izvješća, o visini cijeni, a u ostalo mi ne ulazimo. Oni ne rade po sustavu javne nabave, već godinama rade s istim tvrtkama", rekao je aktualni gradonačelnik.

200 kuna za zidine plaća se cijelu godinu. Već smo izvještavali kako je to većini Hrvata preskupo i kako mnogi odustaju. Tada nam je iz društva rečeno kako će onima koji nemaju izaći ususret, nakon napisane molbe.

No ovaj bračni par iz Karlovca nije udovoljio kriterijima. Napisali su molbu, ali odgovoreno im je kako je cijena ulaznice 200 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu. Ove godine prihod od zidina trebao bi dosegnuti čak 250 milijuna kuna.

"Ako se bilo koji političar zalaže da novcem od zidina upravlja privatnik, ili je korumpiran ili budala"

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić objasnio je što je po njemu nezakonito u ovom odnosu.

"Cijeli odnos je nezakonit. Nije utemeljen niti na jednom zakonu, novac od prodaje karata nije fiskaliziran, a javna nabava se također ne radi po zakonu", tvrdi.

Na opasku da je i sam, dok je bio gradonačelnik, potpisao takav ugovor, Vlahušić odgovara: "Nisam potpisao isti ugovor, jer dok ja nisam postao gradonačelnik nitko od Grada Dubrovnika nije tražio da bilo kakav novac pripadne Gradu.

Uspio sam dobiti 50 posto novca. Inicirao sam da novac od zidina dođe u Grad", istaknuo je. Na pitanje tko će obnavljati baštinu, odgovara kako će to raditi Zavod za obnovu.

"U Društvu nema niti jednog stručnjaka za obnovu koji bi to radio. Oni jedino što rade je prikupljaju novac, a ako se bilo koji političar zalaže da s novcem od zidina upravlja privatnik ili je korumpiran ili budala", smatra Vlahušić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Rastu napetosti, ali i strah: Novi dokazi da se uništeno postrojenje obnavlja?

U 50. godini života: Preminuo slavni hrvatski chef Andrej Barbieri

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju