Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak nakon vodenog vala

'Osiguranje ne pokriva poplavu? Ma goni se u tri p*** m***'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda se polako povlači s poplavljenog velikogoričkog područja, a gotovo 250 evakuiranih vraća se svojim domovima.

I dok građani u očaju zbrajaju štete, iz Hrvatskih voda tvrde da su u sprečavanju poplava učinili sve što se moglo. Štete su goleme, a na površinu tek sada isplivavaju lešine domaćih životinja. Marko je u poplavi ostao bez 300 ovaca. U vodi do prsa, spašavala se živa glava.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

'Spasili smo ih koliko smo mogli, voda do ovdje, što da vam kažem, sami smo bili, gazde ni nikog nije bilo nigdje, nitko nije mogao doći po nas', rekao je Marko iz Čikove Poljane. Tužnoga pogleda farmu obilazi i Tomislav zbog vodenog vala danima nije spavao,a vremena je bilo malo.

'Spavali nismo nigdje, bili smo tu u koševima. Spašavali smo životinje koje smo mogli spasiti', rekao je Tomislav. U gradskoj upravi Velike Gorice očajni građani ispunjavaju obrasce za prijavu šteta. Ono što im je voda odnijela ne vjeruju da će im itko nadoknaditi.

'Rekao sam im da se gone u tri p*** m***'

'Što vam je, financijsku pomoć? Možda tisuću kuna za pet godina, i to je to. Ali ispunit ću, tek toliko', rekla je jedna stanovnica Ribnice. Neki su se i uzalud uzdali u police osiguranja svojih domova.

'Osiguranje kaže da to uopće ne obuhvaća poplava. Ma goni se rek'o u tri p*** m***! Tako sam im rekao', izjavio je Josip Petričković.

>> Na poplavljenim mjestima isplivali leševi životinja

Od mnogih se stanovnika poplavljenih područja moglo čuti da je na zaštiti kritičnih dijelova savskih nasipa trebalo učiniti više, te da pomoć nije stigla na vrijeme. Hrvatske vode tvrde da s obzirom na stanje obrambenog sustava, više nisu mogli.

'Ja tu odgovorno tvrdim da je tamo napravljen maksimum maksimuma, i da je spašeno sve što se spasiti dalo', rekao je Jadranko Husarić.

Završetak cijelog sustava obrane od poplava za sliv Save stajao bi, kažu iz Hrvatskih voda, čak sedam milijardi kuna. Minimum sigurnosti je obnova kritičnih 22 km starih nasipa između Drenja i Suše, koji nisu rekonstruirani, što bi stajalo oko 250-300 milijuna kuna. Predlažu da se u realizaciju krene odmah.

'Da se napravi interni sustav obrane od poplave i da se ti ljudi konačno riješe muka', dodao je Husarić. Čelni čovjek Hrvatskih voda u svom naumu nada se i potpori Vlade. Dotad, život se u poplavljenim područjima polako vraća u rutinu. Voda će se povući, imovina obnoviti. Ljudskih žrtava srećom nije bilo, ovaj put.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene