Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled

Ovo su najvažniji događaji proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skidanje dvojezičnih ploča, Linićeva kritika privatnicima za loše stanje gospodarstva, ali i problemi s ilegalnim smećem koji muče nekoliko hrvatskih gradova - nisu jedine teme o kojima se govorilo protekli tjedan.

NAJVEĆA RUŽIČASTA VRPCA

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Gruba igra prirodnih sila i blamaža ministra obrane: Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan iza nas Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Pregled tjedna Afera s plinom, svađa zbog VSOA-e i splitska Ultra: Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan iza nas

Ove su žene svojom gestom i porukama ohrabrile sve one čiji je život – promijenila zloćudna bolest. Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Otkrije li se na vrijeme – i mogućnost izlječenja je uspješnija.
'Treba s tim znati živjeti', kaže Mirjana iz Zagreba. Žene, koje su se suočile, izašle su kao pobjednice!

VELIKO SRCE

Hrvati su u još jednom pobjedničkom timu – broj 1 smo po doniranju organa.

LIJEČNICI PROSVJEDOVALI U ZAGREBU – KIŠOBRANOM NA GOVORNIKA

Ljutita prolaznica, koja je kišobranom pokušala udariti jednog od govornika – nije omela štrajk revoltiranih liječnika.
'Nemate pravo hrvatski zdravstveni sustav pretvoriti u taoca svojih političkih ambicija', poručio je jedan od liječnika prosvjednika, Trpimir Goluža. Izviždali su ministra, s kojim pregovori oko plaćanja dežurstava i uvjeta rada – zapinju. 'Ispunjeni su svi zakonski uvjeti za prekid štrajka', ponavlja ministar zdravlja Rajko Ostojić. 'Mora se sve napisati, zapisati, potpisati i vidjet ćemo imamo li oko toga kompromis', odgovara Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. Izostanak dogovora do sada je povećao ionako duge liste čekanja u bolnicama.

NAPETOST OKO DVOJEZIČNIH PLOČA

Opet vrije zbog ćirilice! U skidanju dvojezičnih ploča u Vukovaru pomogli su i policajci, koji su ih čuvali. Suspendirani su. 'Želim da se smiri situacija u Vukovaru, da ne bude daljnjih tenzija', kaže Igor Gilja, policajac koji je jednu maknuo. Uslijedila je lančana reakcija. Incidenti su se zaredali. Razbijene su i micane i u drugim mjestima, u kojima do sada nikome nisu smetale.

POZIV NA DIJALOG

'Danas Vukovar, jučer Udbina, sutra nešto drugo! Ploče, natpisi, spomenici. Što je sljedeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?', pita se predsjednik Ivo Josipović. Zabrinut da situacija ne izmakne kontroli, sukobljene strane poziva za isti stol, ma koliko se međusobno ne slagali. Premijer Zoran Milanović prihvatio je poziv, dodajući kako može ljudski razgovarati, ali ne s ljudima koji dolaze izvana i koji potiču nepoštivanje zakona. 'Stalno nam se uvjetuje nešto. Prošli put da ja dođem po mraku, na zadnji ulaz, sada da dođem sa ovim ili onim, jedino što nam nisu napisali govor', uvrijeđeno je komentirao Tomislav Josić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara način na koji su im se obratili.

Rješenje kao da je dalje no ikad. Dok su ga oni pozivali na razgovor u Vukovar, premijer je Vukovarce čekao u Zagrebu.

JOSIPOVIĆ U VATIKANU, MILANOVIĆ U FRANCUSKOJ

Šefu Vlade i države, čini se, puno je lakše u službenim posjetama. Josipović se u Vatikanu susreo s papom Franjom. Ali ga službeno u Hrvatsku nije pozvao. Milanović je u isto vrijeme bio s njegovim francuskim kolegom Hollandeom.

LINIĆ: KRIVI SU PRIVATNICI!

Galamio nije, ali je za veću proračunsku rupu – pronašao krivce.
'Želimo znati zašto privatno gospodarstvo još uvijek nije oporavljeno? A potrošili smo već 7,8 milijardi našeg proračuna. Enormne novce dali iz proračuna. Odgovor želimo od privatnog sektora – što je problem?', zapitao se ministar financija Slavko Linić, optužujući privatni sektor za spori izlazak iz krize. 'Ako nemate zdravo poslovno okruženje, koje je poticajno i stimulativno naravno, nećete imati ni puno investicija onih, koje očekujete', odgovara mu Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

>> Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

GOSPODARSKI OPORAVAK?

U tjednu na izmaku i MMF i Vlada različito su prognozirali oporavak BDP–a. A Slavko Linić uvjeravao da u SAD nije otputovao kako bi novim zajmom spasio zaduženu i praznu blagajnu.

NOVA AKCIJA ZA SPAS

Na put, ali u lov na investitore, kreće i Vladin tim. Na londonskoj turneji uvjeravat će Britance zašto je Hrvatska poželjna.

'Ako se one zainteresiraju za nas, mislim da će to biti jako dobra poruka svim ostalim investitorima', kaže zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. HDZ se narugao s Vladinim planom privlačenja ulaganja. 'Već su nekoliko puta imali leteći cirkus Montyja Pythona, koji nešto nudi po državi. Već su putovali po inozemstvu, sad opet idu u London!', kaže Tomislav Karamarko.

HRVATSKA NA SAMOM VRHU PO PDV–u

Država koja će, ostvare li Banski dvori naum, po visini PDV–a biti u europskom vrhu – odlučna u rasprodaji poduzeća. Pronašli su potencijalne kupce za HPB i Croatia osiguranje. No, puno će teže, čini se, privatizirati autoceste. 'To je Vladin snajperski hitac u hrvatsku budućnost!', poručuje HDZ–ov saborski zastupnik Goran Marić.

 

DIOKI U STEČAJ!

A DIOKI odlazi u povijest. Radnici su dočekali rasplet višegodišnje agonije, a bivša tvrtka Roberta Ježića – stečaj. Predstečajnu nagodbu srušile su banke i državne tvrtke, koje će naplatiti svoje dugove. 'Vlada RH nije stajala iza svojih obećanja', kaže Zdravko Rumenović, predsjednik NO i Sindikata DIOKI-ja. Velika većina radnika plaće i otpremnine možda i ne dočeka. 'Ljudi su i dalje u dugovima, svoj novac vidjeti neće', mišljenja je jedan od radnika Bojan Kovačević. Ponuda Ivana Čermaka je odbijena, iako on još ne odustaje od kupnje omišaljske Dine.

RASTE NEZAPOSLENOST

U potrazi za poslom gotovo je 330 tisuća ljudi. Jedna od njih je i grafička dizajnerica Mirena Čale. Porazna statistika pripisuje se završetku turističke sezone. Tu bi sliku trebale popraviti potpore uz samozapošljavanje. Negativnu bilancu priznaje i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. 'Više gubimo radnih mjesta nego ih otvaramo'

VELIKA ČISTKA – KAMO S OTPADOM?

Ne pronađe li nekolicina hrvatskih gradova, poput Zagreba, rješenje kamo s tonama nezakonito odlaganog smeća – prijeti im napuljski scenarij.

'Građani se nemaju čega bojati, sve što radimo je uređenje sustava', poručuje resorni ministar Zmajlović. Veliku čistku ubrzale su i europske kazne, koje ministru 'pušu' za vratom. Pa je zabranio odvoz svih vrsta ili samo dio otpada. Sanacija većine deponija – kasni. 'Da sam se prije rodio, to bi prije bilo gotovo, ali nisam', poručuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uvjeravajući da je Jakuševac saniran.

MAĐARI ODBILI IZRUČENJE

'O tome se nema što razgovarati, to je stvar pravosuđa', kratak je protekli tjedan bio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Zsolt Hernadi siguran je u Mađarskoj. Unatoč međunarodnoj tjeralici i EU uhidbenom nalogu, sud u Budimpešti odbio je izručenje. Uz poruku da je njihova istraga pokazala da šef MOL–ove Uprave nije podmitio Ivu Sanadera.

SVJEDOČILA FIOLIĆEVA SUPRUGA

A suđenje bivšem premijeru u slučaju u kojem mu je za prodaju zgrade u Planinskoj Stjepan Fiolić, navodno, isplatio milijunsku proviziju – sve je zanimljivije. Sanader je, ispada, na kušnju stavio i mesarov brak.

'Ja sam bila stvarno šokirana i rekla sam ako mu ovaj puta da i koju lipu da ću se rastat od njega!', posvjedočila je Fiolićeva supruga Katica. 'Ja se branim ovdje od nevjerojatnih laži. Dopustite mi...', na sve je odgovorio Ivo Sanader, negirajući optužbe.

PROBLEMI S IMIGRANTIMA

Novi brodolom s imigrantima nedaleko od talijanske obale! Stradali su većinom Palestinci i Sirijci. Premijer Malte žestoko je kritizirao europske lidere, a oni su zbog slične tragedije, prije nekoliko dana, izviždani na Lampedusi. Optužuju ih da ne čine dovoljno da se potonuća na
Mediteranu spriječe.

OPCW -U NOBELOVA NAGRADA ZA MIR

UN-ovi borci protiv kemijskog oružja dobitnici su Nobelove nagrade za mir. Među favoritima je bila Malala, pakistanska aktivistica. No, norveški Odbor ne dvoji da je jedna od prestižnijih nagrada – u pravim rukama.

PRVE SNIMKE EDWARDA SNOWDENA

Objavljene su prve snimke Edwarda Snowdena otkako u Rusiji uživa politički azil. Zviždač američkih tajnih službi snimljen je na večeri na kojoj je i nagrađen.

LIJEPA NAŠA PRIVLAČNA I DOMAĆIMA I GOSTIMA

Nacionalni park Plitvice obarao je turističke rekorde. A uz čaroliju vode, goste smo namamili i nadaleko poznatim hrvatskim adutima. Bogata i šarolika trpeza dočekala je sve koje je put doveo u čuvene Dioklecijanove podrume. A na Stradunu je otplesan najveći linđo ikada. Srušili su Guinnessov rekord. I dobili – najljepšu reklamu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene