Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Petrović

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjene Lex Perković i navijački neredi u Rijeci nisu jedine teme o kojima se pričalo protekli tjedan. Svađe ministara, koje je premijer Milanović morao smirivati dok je bio na putu u BiH, Sanaderovo prozivanje bivših suradnika na optuženičkoj klupi, te napete odnose Hrvatske i Mađarske zbog slučaja INA-MOL pogledajte u Tjednom pregledu.

S plodovima jeseni stigli su i dani kruha. Pa će se ljepota i važnost kruha kao vrijednosti slaviti cijeli mjesec. Kruh je simbol opstanka, sigurnosti, održanja ljudskog dostojanstva. To mi je kruh - kažu ljudi za svoj posao, ostao sam bez kruha - kažu kad ga izgube. Za njega kao dar svagdašnji mole svi kršćani u svojoj zajedničkoj molitvi.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović burni dani iza nas Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan

Ali isto tako, ne živi čovjek samo o kruhu. U Hrvatskoj se iz dana u dan sve više potvrđuju sve metafore kruha i one iz narodnih uzrečica ili one iz biblijskih tekstova. Bez kruha ostaje sve više ljudi, gomila se sve više praznine u mislima koja rađa frustraciju. Koja se zbog neimanja kuna za kruh ucjepljuje tamo gdje ne treba i eskalira tamo gdje se ne očekuje.

Nogometni teren na riječkoj Kantridi jedno je od tih mjesta. Utakmica Rijeka - Hajduk počela je vrlo svečarski i onda odjednom jedna baklja pali jako staru, već zaboravljenu nesnošljivost između Armade i Torcide. U crnoj bilanci ozlijeđenih bilo je i djece.

Lex Perković, osim što je postao pradigma očuvanja jedne stare, trule i opasne strukture, jasno je pokazao da se baš kao i u slučaju Armade i Torcide - prošlost treba raščistiti, a ne je gurati pod tepih ili je činiti boljom no što je bila. Pokazuje da se niti jedan novi zdrav proces ne može započeti dok se ne dovrši i pokopa stari. Jasno pokazuje da za takvo što u Hrvatskoj baš i nema mnogo političke volje. Da je taj 'čip' hrvatskih političkih struktura dijelom još u vremenu koje je doživjelo svoj i civilizacijski i povijesni slom.

I zato sve oko 'lexa' sve više izgleda kao neka akrobacija u kojoj sve teže postaje i braniti izvrnute teze. Unatoč tomu što je Sabor donio odluku o ograničenju izručenja optuženih prije 2002. godine, Vlada ne odustaje od promjena Ustava. U kojem bi, ako prođe, bila ukinuta zastara na teška ubojstva. S početka sročena zamagljeno i poluenigmatski ta se formulacija ustavne promjene tek nedavno počela razumijevati kao ono što ona doista je - a to je svaka blokada slobodne i stručne sudačke procjene pri izvršenju europskog uhidbenog naloga u slučaju Perković i njemu sličnih.

Znakovito je i to da se priča o ustavnoj promjeni pod krilaticom 'tko na to ne pristaje, štiti zločince' - utemeljila u lipnju, u vrijeme kad je Vlada Republike Hrvatske nekoliko dana prije stupanja u Uniju, na svoju ruku i bez konzultacija s Europskom komisijom, derogirala europski ugovor.

Oko Lex Perković očito će biti još mnogo prijepora, a novi je otvoren s Mađarskom. Za Zsoltom Hernadijem hrvatsko je pravosuđe raspisalo i uhidbeni nalog i crvenu Interpolovu tjeralicu. Jer ga se sumnjiči da je Sanaderu dao mito.

Formula na koju se dominantno politika odlučila je prozirno jasna i zvuči kao nemoguća misija. Privesti Hernadija, osuditi i njega jer je Sanaderu dao također jasno nedokazano mito, potom to sve začavlati na Vrhovnom sudu i od Mađarske natrag dobiti upravljačka prava nad nacionalnom kompanijom. U procesu Sanaderu tužitelj je braneći optužnicu propustio postaviti jedno jasno i važno pitanje: 'Zašto ste upravljačka prava Ine dali MOL-u - ne jeste li dali, već zašto ste dali'. U ovoj MOL zavrzlami izostaje i svako saznanje o prvoj privatizaciji Ine 2001-ve. I je li netko i onda primio mito.

Hrvatska uglavnom doma selektivno procesuira, a crvenim tjeralicama pokušava riješiti nešto što se uz diplomatske adute u tim i takvim slučajevima rješava političkim pregovorima. Zsolt Hernadi slovi kao sposoban poslovnjak, nikako tajkun izrastao na bujonu mađarske komunističke elite. Orban, koji ima jasno osmišljenu energetsku strategiju svoje zemlje, poziva Milanovića na politički dijalog.


Orbanov poziv nije trik ili ucjena. Ovaj stav je u kontinuitetu sa svim dosad izrečenim stavovima mađarskog premijera. Orban, čini se, vidi ono što naša mlađahna Vlada ne vidi. Vidi da Hrvatska nema 3 milijarde eura da prvootkupi dionice MOL-a. Vidi da Mađarskoj netko grije krumpir u ruci, koji će kad ga zbog vreline ispusti, ohladiti i preuzeti. A Hrvatska taj proces neće moći kontrolirati. Ako su to - Rusi, onda su tu i Englezi i ex-yu regionalni energetski koncept. A vezano uz Inu ide HEP, a s HEP-om idu vode, s vodama idu i šume. Mi bismo tu mogli biti samo promatrači. Kojima će po starom dobrom običaju netko drugi biti kriv -vjerojatno Europska unija ili Mađarska koja nije izručila Hernadija.

Braneći se od optužbi za Fimi mediju, Sanader je kazao za Jarnjaka da ga je on spasio optužbi na haškom sudu. Ruku na srce ta je teza još za Sanaderova premijerovanja bila javna tajna i povlačila bi se uvijek kad bismo mi novinari javno pitali kako to da je sud, koji je dužan potvrđivati optužnice samo za najviše rangirane živuće vojne ili političke dužnosnike potvrdio optužnicu za Mladena Markača. Na tragu Sanaderovih riječi pisale su nešto u svojim knjigama i Hartmann i del Ponte. Jarnjak Sanadera demantira.

U tjednu koji je za nama došlo je do nesuglasja dvojice ministara u Vladi oko visine poreznog duga za ovrhe koje su masovno krenule. Čuvši za MOL, tjeralice i Ruse u Hrvatsku su Ameri hitno poslali svog diplomata da razgovara s Vrdoljakom o novoj energetskoj strategiji i LNG terminalu.

Vjerojatno ministra podsjetivši da je Hrvatska članica i NATO saveza. Našli su Ameri za to vremena i pažnje unatoč cirkusu kod kuće, kolapsu svih američkih javnih službi koji je izazvan neizglasavanjem proračuna. U Ameriku uskoro odlazi Linić - po novo zaduženje. Deficit doseže vrtoglavih 17 milijardi i 400 milijuna kuna. Finski tužitelj bivšeg predsjednika sumnjiči za korupciju u aferi Patria.

Uskoro će Sveti Martin pa malo za kraj valja udariti brigu na veselje. Grožđe je pobrano, vrije mlado vino, a Slavonci održaše vinski maraton. Maraton u slavu vinu, daru prirode, pojmu i žrtve i ljepote, uvijek vezanom uz nešto drago, draga sjećanja, ljubav, glazbu, ljepotu i puninu. Za stol roditeljskog doma, drage prijatelje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene