Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Frane Lučić - jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije - predvodit će tišnjanske žudije na desetoj smotri čuvara Isusova groba u Metkoviću.


Biti žudija je velika čast. Uz pripreme koje traju već danima, njihov je zapovjednik Frane još i diplomirao. Drugu godinu zaredom predvodi tišnjanske žudije. Frane Lučić je na čelu kolone, nakon što je provjerio ima li svatko svoje koplje i stoje li žudijama uredno odore.

Vezani članci Slika nije dostupna Frane Lučić od Općine i DVD-a Tisno dobiva milijun i 140 kuna Slika nije dostupna Frane Lučić ostaje bez odštete?

Ovih dana tišnjanski je harambaša kako nazivaju zapovjednika žudija, diplomirao, postao inženjer elektroenergetike. Studij koji je upisao 2004. nakon kornatske tragedije prekinuo je na pune četiri godine. Sedamnaestorica čuvara Isusova groba prate ga u stopu. I na ponašanje zapovjednika nemaju zamjerki.

Tradicija koja traje dulje od sto godina

Tišnjani će kasno navečer put Metkovića. Žudije se okupljaju na svojoj desetoj smotri. Tamo sve stane u druženje i stvaranje novih prijateljstava. Na festivalima nema natjecanja za najbolje ili najljepše.

U Dalmaciji, makar u Tisnom gdje zapovijeda Frane Lučić, ova tradicija neće nestati 'To je jedna od popularnih stvari u Tisnom. To je jedna od rijetkih tradicija koja se održala', kaže Kristijan Jareb, tišnjanski žudija.

Traje dulje od sto godina. A broj mladića u odorama čuvara Kristova groba sve je veći.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju