Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković najavio je brojne reforme kojima Vlada želi olakšati poslovanje.


Premijer Tihomir Orešković najavio je u srijedu da će se do kraja ove godine dodatno smanjiti parafiskalni nameti tvrtkama u visini 0,1 posto BDP-a ili za oko 330 milijuna kuna te će se uvesti zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra.

Vezani članci Anita Letica, Josipa Majić i Gordan Kolak Koronakriza nije sve industrije bacila na koljena: Pričali smo s ljudima čiji sektori dobro posluju unatoč krizi Prosvjedna akcija ugostitelja Istre i Kvarnera - 1 Ugostitelji u Istri i Kvarneru upozoravaju: "Ugroženo je 20.000 ljudskih sudbina"

Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ključna je reforma jer će ubrzati mnoge druge odluke od strane države, u prvom redu izdavanje građevinskih dozvola, kazao je Orešković na konferenciji "Poslovna klima u Hrvatskoj - prilika ili izazov" u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Neke od mjera koje Vlada planira provesti su i pojednostavljenje zakonodavnog okvira te reforma javne uprave, rekao je Orešković, napominjući kako dolazi iz poslovnog svijeta i kako je upoznat s problemima poduzetnika.

Vjerujem da će reforme koje Vlada planira olakšati poslovanje, naglasio je premijer.

Mali i srednji poduzetnici su srce svake zemlje kada je u pitanju gospodarski rast, kazao je premijer te dodao kako će Vlada osnovati fond s oko 500 milijuna eura namijenjen malim i srednjim poduzetnicima.

Hrvatska, dodao je, može koristiti i iskustva drugih zemalja, odnosno iskoristiti modele koji već postoje kako bi ubrzala procese, primjerice u sektoru poljoprivrede i slično.

Premijer je podsjetio kako je jučer u Saboru predstavio prijedlog proračuna za ovu godinu. Proračun je prvi dio četverogodišnjeg plana da se zemlja izvuče iz duboke krize, a drugi dio su reforme koje su prošli tjedan predstavljene Europskoj komisiji, kazao je.

Predsjednik HGK Luka Burilović najavio je kako će Vlada imati podršku Komore u provođenju reformi.

Hrvatska ima potencijala, ima vrijedne ljude, ali treba prekinuti dugogodišnju krizu upravljanja. Najveći uteg za poduzetnike su stalne izmjene zakona, administrativne barijere i antipoduzetnička klima koja vlada, rekao je Burilović.

Ističe kako će i Komora svoje napore usmjeriti ka bržem povlačenju sredstava iz EU fondova, a naglasio je i nužnost usklađivanja obrazovanja s potrebama gospodarstva.

Kao neke od projekata na kojemu HGK radi izdvojio je digitalnu komoru, internacionalizaciju gospodarstva, centar industrijskog razvoja, dualni sustav obrazovanja, start-up Hrvatska, itd.

I veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hravtskoj Thomas Eberhard Schultze ističe važnost jačanja poduzetničke klime, pojednostvljenja ishođenja dozvola, osobito na lokalnoj razini te razvoj strukovnog obrazovanja.

Ova godina će biti dobra za Hrvatsku ako se provedu sve reforme. U tom će slučaju doći do rasta i to značajnog, smatra Schultze. (Hina)