Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

'Kad se podijele ministarske fotelje, nikome nije sigurna pozicija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U studiju Dnevnika Nove TV zamolili smo profesora Tihomira Cipeka s Fakulteta političkih znanosti da nam prokomentira posljednje događaje na hrvatskoj političkoj sceni.

Prije svega, zanimalo nas je što misli o optužbama Tomislava Karamarka o krađi mandata.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar Za Dnevnik Nove TV Tihomir Cipek o zadnjim danima kampanje: "Nije bitna melodija, bitno je da imate gromki početak. Milanović je dobio gromki kraj, ali to nije odjeknulo" Tihomir Cipek - 1 Još samo nekoliko dana Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV: "Vlada nacionalnog spasa mogla bi zapeti pri prvim poteškoćama''

'Ja bih rekao da je to ozbiljna optužba koja služi da bi se vodila kampanja unutar stranke. Nije dobro da se tako komunicira s javnošću jer to ruši ionako slabo povjerenje u političke institucije. Dakle, ako ne možemo imati fer izbore što onda može biti fer u politici, ali čini mi se da je to ipak za unutarstranačke svrhe', kaže.

Sjedeći na potezu je, smatra profesor Cipek, DIP. Državno izborno povjerenstvo sad će demantirati te optužbe. 'A ako bismo išli po redu stvari onda bi Karamarko trebao od tih indicija nekakve konkretne dokaze predočiti i onda bi DORH trebao djelovati. Ali mislim da se to neće dogoditi kako sada stoje stvari', kaže profesor Cipek.

A koliko je uopće Karamarko sada siguran na svojoj poziciji unutar stranke? 'Kad se podijele ministarske fotelje, nikome nije sigurna pozicija iako je HDZ uspio formirati vladu. Vidjeli smo da su neki ljudi dali ostavku, da su neki potpredsjednici odbora dali ostavku, tako da se i unutar HDZ-a stvara zanimljiva politička dinamika', kaže profesor Cipek.

A koliko je sigurno da će Zoran Milanović ostati na čelu SDP-a?

'On je znatno manje siguran u tome jer je izgubio izbore. Stvorila se velika polemika unutar SDP-a. A mislim da članovi SDP-a znaju da ne moraju porazbijati kompletno posuđe i stol jer ipak moraju sjesti za nešto kad završi ta cijela priča', dodaje Cipek.

Do raskola u SDP-u, smatra, neće doći jer su se i oko datuma izbora, usprkos teškim riječima koje su pale, jednoglasno uspjeli dogovoriti datum izbora. 'Vidjet ćemo. U zapadnoeuropskoj tradiciji jest da nikad ne ponižavate onoga koji je izgubio izbore. U našoj tradiciji to nije dovoljno snažno. Ako se pomaknemo prema toj tradiciji da si čestitamo bez obzira pobijedili ili izgubili, i da shvatimo da je i poraz sastavni dio života', smatra Cipek.

Jedna od tema o kojima se ovih dana najviše raspravlja jest i registar izdajnika. 'To je jedna besmislica koja opet dovodi u pitanje povjerenje građana u politički poredak i politički zajednicu i na koncu, kako će vlada djelovati ako nemate temeljno povjerenje i konsenzus oko osnovnih stvari u društvu. Često kad slušam ove diskusije o velikim komunistima i velikim ustašama potpuno se čudim, kako to da naša demokracija uopće funkcionira kad je toliko ustaša i komunista', kaže profesor Cipek koji smatra kako su ovi sukobi i ovo dugotrajno sastavljanje Vlade pokazuju da institucije zapravo funkcioniraju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene