Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI SJEDNICE VLADE

Banožić: ''Zbog Milanovića i njegove zviždaljke Đerek ja izgledam kao nešto loše''

Da bi se prikazalo kako Državne nekretnine rade loše, koristi se samo dio podataka, ustvrdio je ministar obrane Mario Banožić, inače bivši ministar državne imovine, koji je u izjavi za medije uoči sjednice Vlade pokušao objasniti zašto je lažno optužio predsjednika Republike Zorana Milanovića s kojim je u dugotrajnom sukobu.

Niz je problema i pitanja na koja hrvatska javnost nikako da dobije konkretne i jasne odgovore bez međusobnih prepucavanja. Uoči još jedne redovite sjednice Vlade pred medije je stalo nekoliko ministara i pokušalo objasniti kako bi trebalo izgledati tjedno testiranje školaraca na koronavirus i zašto Europska komisija Hrvatskoj šalje opomenu nakon revizije u uzgajalištima divovske ribe, kao i ima li kraja sukobu Banskih dvora i Pantovčaka.

Uoči redovite sjednice Vlade pred novinare je prvi stao ministar obrane Mario Banožić, koji se opet požalio da se njega omalovažava u javnosti te ustvrdio da je morao ukazati na primjer.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da podjela testova za koronavirus po školama ide dobro te je istaknuo da je testiranje potpuno dobrovoljno.

Ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i uoči sjednice Vlade dočekala su pitanja novinara oko izvješća Europske komisije koja je dan ranije službeno opomenula Hrvatsku i pozvala je da poštuje pravila Europske unije kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

Ministrica je ponovila raniji stav da se to odnosi na revizije u razdoblju od 2017. do 2019. i da je Hrvatska od tada značajno unaprijedila zakonodavni okvir u poljoprivredi, a optužbe inspektora za ribarstvo Marka Pupića Bakrača je odbacila.

Banožić: ''Mene je Milanović optužio da sam maznuo stan, a nisam''

''Mene je predsjednik optužio da sam ja maznuo stan, a nisam'', kazao je novinarima koje je zanimalo zašto je predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića optužio za nešto nad čime nema ingerencije.

Naime, Državne nekretnine očitovale su se o adaptaciji vile Kovač, državne rezidencije na Hvaru, koja je postala predmet nove epizode spora Banožića i Milanovića.

Banožić je insinuirao da je Milanović odgovoran za trošenje stotina tisuća kuna za obnovu svog omiljenog državnog ljetovališta 2020. godine, a Milanović je ustvrdio da s tim nema ništa i podsjetio da je u to vrijeme upravo Banožić bio resorni ministar državne imovine.

Iz Državnih nekretnina odbacili su bilo kakvu mogućnost da je Milanović išta nalagao oko obnove vile Kovač.

Pročitajte i ovo Maja Đerek - 1 OŠTRO UZVRATILA Zviždačica Maja Đerek reagirala na priopćenje MORH-a: "Bilo bi korisno da je Banožić naučio tko uopće upravlja državnom rezidencijom na Hvaru"

Nakon što je Banožić sam priznao da tu nema ništa sporno novinare je zanimalo zašto je onda prozvao Milanovića na što je on kazao: ''Riječ je o licemjerju da predsjednik šuti o nečemu, a mene tereti za korupciju. Smisao je bio pokazati da ima jednak primjer. Demanti Državnih nekretnina kaže da nisam tražio uređenje svojega stana za što je on mene prozvao... odlučuju Državne nekretnine. Povučena je paralela, a riječ je o identičnom postupku. Samo je kod mene objašnjeno kao kriminal, a kod njega je okej''.

Upitan zašto nije onda odgovorio Maji Đerek i je li ipak pogriješio kad je prozvao Milanovića zbog vile na Hvaru, rekao je da nije pogriješio: ''Zbog njega i njegove zviždaljke Đerek ja izgledam kao nešto loše''.

''Sve je sukladno zakonskim propisima, tako je uređen moj stan, a i rezidencija na Hvaru. Državne nekretnine ulažu zakonski, niti sam tražio stan niti sam tražio da se ulaže, kao ni on. Kad se zna da će ići službeni stan prema dužnosniku, tada se stan dovodi u funkcionalno stanje i ne ide se s luksuzima niti se ikad išlo'', kazao je Banožić.

Požalio se i na tenzije, za koje je kazao da su najveće bile za vrijeme potpisaivanja ugovora za Rafale: ''Ta strategija dolazi s Pantovčaka. Svakodnevno razgovaram s Glavnim stožerom i zapovjednicima, u njegovom valu nasilja koje radi nad Hrvatsom vojskom, mi moramo funkcionirati u nemogućim uvjetima. No, ovaj resor ne smije biti dnevnopolitička tema, ali gospodin Milanović to još nije shvatio''.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Mario Banožić tenzije ne prestaju Milanović traži otvaranje istrage protiv Banožića: "Svima je poznato da se ministar osobno bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan"

Jedna od tema u sukobu Banožića i Milanovića odnosi se i na nalaz MORH-ove inspekcija, koja je pokazala da je sve čisto, no Banožić je opet kazao da Milanović ima selektivni pristup čitanju dokumenata: ''U ovom procesu moramo sagledati cijelu sliku. Oznake tajnosti na inspekcijskom dokumentu - ako stavljate oznaku na službeno putovanje svojom voljom, neka skine onih 25 helikopterskih letova i onda ćete imati jasnu sliku. Držimo se zakonske procedure. Kad inspekcijski nalaz doživi kompletnu sliku, vidjet ćete kako stvari stoje''.

Aktualno je i dalje i pitanje dnevnica, naime, upitan može li MORH tražiti od vojske izvršavanje zadataka, a onda to ne platiti, Banožić je uzvratio protupitanjem: ''Za vas nije problematično poslati vojnu policiju u Našice da novinarima zabrani pristup objektu - da za to platim dnevnicu? Da mi je došao takav zahtjev na stol, ne bi prošao. Kad se vojci kreira zapovijed, ona je mora izvršavati, ali ova praksa mora prestati. Na primjeru Burčula smo vidjeli kako izgleda kad netko uzme dio zakona''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavak trzavica MORH odgovorio na Milanovićevo priopćenje: "Predsjednik Republike opsjednut je ministrom obrane"

Upitan je li ikada koristio vojsku u privatne svrhe, ministar je odvratio da nije i dodao: ''Zadnja tri mjeseca mi se događa da netko nešto kaže, a onda se ja perem''.

''Svima je u cilju završiti projekte, a predsjednik stvara težinu u projetku, vojsci i nikome nije ugodno zbog toga. Tu sam svaki dan, razgovaram s njima, a svaki put ću dobiti medijski napad za koji ću se morati pravdati. Kad vas netko nazove dilerom nekretnina, onda morate odgovoriti'', kazao je.

Fuchs objasnio kako će izgledati testiranje školaraca

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je uoči sjednice Vlade da podjela testova za koronavirus po školama ide dobro te je najavio da će biti objavljena i videosnimka kako testirati djecu: ''Krenut će u ponedjeljak, nije problem ako neke škole krenu i u utorak ili najkasnije srijedu''.

Istaknuo je da je testiranje potpuno dobrovoljno i da će roditelji koji ne žele testirati dijete potpisati posebni obrazac: ''Ako njihovo dijete budu u kontaktu s nekim tko je pozitivan morat će ostati u samoizolaciji, a ostala djeca neće''.

Kućni kontakti tretirat će se na isti način, naime, ako je netko od ukućana pozitivan, dijete ide u školu sve dok je negativno na testu: ''Drastično je narastao broj djece u samoizolaciji. Kad smo vidjeli da dijete ostaje u samoizolaciji i po mjesec dana samo zato što je bilo u kontaktu s nekim...''', objasnio je Fuchs kako je došlo do promjene.

Očekuje da će oko 30.000 djece biti vraćeno u škole, a kako je kazao ministar: ''Četiri tjedna testirat ćemo djecu jednom tjedno, a nakon toga samo onda i u slučaju da se pojavi netko pozitivan u razredu''.

Marija Vučković Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr

Vučković odbacila optužbe

Ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i uoči sjednice Vlade dočekala su pitanja novinara oko izvješća Europske komisije koja je dan ranije službeno opomenula Hrvatsku i pozvala je da poštuje pravila Europske unije kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

Ministrica je ponovila raniji stav da se to odnosi na revizije u razdoblju od 2017. do 2019. godine te da je Hrvatska od tada značajno unaprijedila zakonodavni okvir u poljoprivredi: "Hrvatska ima dva mjeseca vremena da pripremi odgovor. Vidjet ćemo hoće li Komisija prepoznati što smo sve učinili. Mislim da smo učinili dosta".

Upitana je i za komentar optužbi inspektora za ribarstvo Marka Pupića Bakrača, koji je nakon objave vijesti o opomeni EK izjavio kako bi bilo bi dobro da ministrica podnese ostavku ili da je premijer Andrej Plenković smijeni. Taj nezavisni vijećnik u skupštini Zadarske županije na listi Akcije mladih ranije je ustvrdio da se pogoduje uzgajivačima tuna tako da tunu iz Libije registriraju tek nakon što budu zaklanu i izvezenu u Japan, a ne prilikom uvoza u zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ovog puta opomena Iz Bruxellesa stiglo ozbiljno upozorenje: Hrvatska dobila opomenu nakon revizije u uzgajalištima divovske ribe

Vučković je ustvrdila da Pupić Bakrač "laže nevjerojatno": ''On tvrdi da sam se ja redovito sastajala s uzgajivačima i ribarskim inspektorima kako bih davala instrukcije na koji način treba vršiti inspekcije u ribarstvu. Laže. Nemam ljepših riječi. Nisam niti jednom. Neka nađe jednog inspektora ili jednog uzgajivača koji će to potvrditi".

Izjavila je i da je protiv njega pokrenut postupak pred Službeničkim sudom zbog kršenja propisa. Ja ne želim utjecati na Službenički sud i dalje o tome ne bih govorila. Nije prvi put da je pokrenut postupka protiv njega".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene