Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAGIRALI NA NAPISE

Državne nekretnine o Vili Kovač na Hvaru: Poslujemo prema planovima, ulažemo u objekte zbog održavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državne nekretnine poručile su u četvrtak nakon spora oko rezidencije na Hvaru kako posluju prema godišnjim planovima i ulažu u službene stanove i rezidencijalne objekte radi održavanja i sprečavanja od propadanja, odbacivši pokušaje da se to koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Državne nekretnine time su odgovorile na spor oko adaptacije državne rezidencije na Hvaru "Vila Kovač" koji se vodi između predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

Pročitajte i ovo Maja Đerek Doznaje Dnevnik Nove TV Sud donio odluku po kojoj Maja Đerek - nije zviždačica. Ona na to poručuje: "Odbijena sam iz strogo formalnih razloga" Andrej Plenković Nakon sastanka sa županima Plenković o pisanju FT-a o pritisku Vlade oko Sberbanka: ''To je na rubu fantastike''

Državne nekretnine priopćile su kako Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. sukladno djelokrugu rada upravlja nekretninama u vlasništvu države iz portfelja Društva u kojem se nalazi i osam rezidencijalnih objekata, pa tako i Vila Kovač na Hvaru.

Navode kako društvo posluje prema godišnjim planovima poslovanja, planovima javne nabave te radi sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

"Unatoč navedenome, niz aktera unazad više od mjesec dana kontinuirano na medijskoj sceni pokušava Društvo koristiti u dnevnopolitičke svrhe, što smo osobito svjedočili kada je riječ o korištenju službenih stanova i njihovom održavanju", ističu.

Državne nekretnine ulažu u stanove za službene potrebe i rezidencijalne objekte u svrhu održavanja i sprečavanja od propadanja te povećanja vrijednosti nekretnina.

Konkretno, za Vilu Kovač na Hvaru u 2020. je rađena planirana i potrebna sanacija terase i hidrantske mreže te radovi na održavanju objekta odnosno građevinsko-obrtnički radovi u svrhu sprečavanja od štete, zaštite od požara i propadanja objekta koji je izložen vremenskim uvjetima, sveukupnog iznosa oko 190.000 kn, navode.

Prema planiranome u 2018., u 2021. je započet i projekt sanacije vanjske stolarije i sanitarnog čvora. U 2020. i 2021. iznos ulaganja u obnovu inventara namijenjenog državnim rezidencijama, smještenog u Vili Kovač, sukladno planiranom od strane nadležne službe, u 2019. i 2020. iznosio je oko 170 tisuća kuna.

Napominju kako je i za nabavu radova na Vili kovač na Hvaru, kao i u svim drugim nabavama Državnih nekretnina, postupak proveden sukladno Zakonu i pravilniku o javnoj nabavi.

Nabava je objavljena u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) te su se na poziv mogli javiti svi zainteresirani ponuđači, a po provedenom postupku odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda što se i vidi iz objavljenog zapisnika na EOJN-u.

"Državne nekretnine zadužene su za upravljanje nekretninama iz portfelja Društva te postupaju u skladu sa svim propisima", poručuju.

Milanović je u četvrtak rekao kako nije tražio adaptaciju državne rezidencije na Hvaru "Vila Kovač", nakon što ga je ministar obrane Mario Banožić sinoć prozvao da se očituje o "adaptaciji i ulaganju" koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna.

Milanović također traži istragu na što je Banožić potrošio toliki novac jer se u toj državnoj rezidenciji adaptacije i ulaganja ne vide.

Bivša zaposlenica Državnih nekretnina i zviždačica Maja Đerek istaknula je kako su radovi na Hvaru izvršeni u svibnju 2020., u vrijeme kada je Banožić bio aktualni ministar državne imovine i direktno nadređen v.d. direktorice Državnih nekretnina Renati Sabo.

Također je poručila kako je u kaznenoj prijavi Uskoku navela slučaj pogodovanja direktorice Sabo tadašnjem izvođaču radova na Vili Kovač.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene