Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitan forenzičar Eric Baccard

'Teško je odrediti datum smrti kad je ekshumacija obavljena godinama poslije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski forenzičar Eric Baccard odgovarao je na pitanja haaškoga tužiteljstva i obrane trojice hrvatskih generala optuženih za zločine počinjene tijekom Oluje o svojem stručnom izvješću nastalome promatranjem rada hrvatskih stručnjaka sudske medicine na ekshumiranim tijelima te metodološkim razlikama u odnosu na rad hrvatskih stručnjaka.

Forenzičar Eric Baccard trenutačno je koordinator za forenzičke aktivnosti na stalnom Međunarodnome kaznenom sudu u Haagu, a za Sud za bivšu Jugoslaviju, gdje je svjedok tužiteljstva, napisao je stručno izvješće o radu hrvatskih patologa u analizi ekshumiranih tijela. Njegovim je svjedočenjem nastavljeno suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine u Oluji i nakon nje.

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica Slika nije dostupna Zadobio TTO U Šibeniku pretučen haški svjedok

Baccard je, prema vlastitim riječima, u mrtvačnici u Zagrebu sudjelovao u promatračkoj misiji tijekom koje je nadzirao 'korake i postupke koje su hrvatski patolozi poduzimali', a uloga promatračkoga tima bila je 'da utvrdi koja je metodologija kojom su se hrvatski stručnjaci sudske medicine služili'.

Ondje su osim obdukcije obavljani razni pregledi ekshumiranih ostataka, rekao je promatrač, od radiološkog, antropološkog i odontološkog pregleda, do pregleda ostataka odjeće. Baccard je rekao da je on tijekom tih obdukcija vodio bilješke, ali se odonda dvaput selio i prije preseljenja u Haag te je bilješke zagubio.

Prema Baccardovim riječima uloga je patolog ustanoviti uzrok i okolnosti smrti. Uzrok smrti, rekao je, utvrđuje se tek na kraju obavljene obdukcije, a o okolnostima u kojima je do smrti došlo zaključak se može izvesti tek nakon analize niza elemenata i njih je teže utvrditi nego uzrok smrti.

Odvjetniku Kuzmanoviću potvrdio je da je teško i pokušati odrediti datum smrti kad je ekshumacija obavljena mnogo godina nakon smrti. Baccard se nije uvijek slagao s načinom rada hrvatskih patologa, ali je potvrdio da se ta metodološka razlika 'nije odrazila na ozbiljnost kojom su hrvatski stručnjaci sudske medicine pristupili radu'. 'Metodologija koju su imali hrvatski forenzičari općenito je bila u skladu s međunarodnim znanstvenim normama', rekao je.

Baccardovo se svjedočenje zbog njegovih drugih obveza prekida do 16. veljače, a idući četvrtak tužiteljstvo će izvesti novoga svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene