Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medijska odgovornost

ZAR JE TO PORUKA KOJU ŽELIMO PRENIJETI? "Teroristi i ubojica mogu kazati da su dobili najbolju naslovnicu svih vremena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Problem je kada je beživotno tijelo, uz ubojicu koji mlatara pištoljem i viče, postala naslovnica dnevnih novina."

Gotovo da nema naslovnice bilo domaćeg ili svjetskog relevantnog medija, koju nije krasila fotografija beživotnog tijela ubijenog ruskog veleposlanika te njegovog ubojice koji je uhvaćen u trenutku i pozi u kojoj jednom rukom upire prstom u nebo, drugom čvrsto drži pištolj uperen u tlo i grimase na licu koja prikazuje bijes, nakon jednog, slobodno ga se tako može nazvati, odvratnog i kukavičkog čina.

Pročitajte i ovo Policija traži ovog muškarca U igri je kazneno djelo FOTO Ako poznajete ovog muškarca, odmah javite policiji: Pokušavaju mu ući u trag više od tri mjeseca Slika nije dostupna KOME VJEROVATI? U iščekivanju velikog rata jedan drugi već bjesni: "Velike sile su definitivno pobijedile..."

O moralnim i etičkim implikacijama objave takve fotografije na naslovnicama medija i poruke koju ta fotografija šalje svijetu, porazgovarali smo s redovnom profesoricom na Fakultetu političkih znanosti dr. sc. Gordanom Vilović, koja između ostalog predaje i kolegij Novinarske etike.

"Snimanje smrti je uvijek bilo etički prijeporno. Prije desetak godina vodili smo žestoke rasprave je li važnije spasiti život ili snimiti smrti. Osobito kada se to događalo u Sarajevu ili općenito u vrijeme ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije – od Hrvatske do Makedonije", pojašnjava Vilović.

Nakon toga, rasprava je nestala, a Vilović identificira i krivca za to.

"Novi mediji i društvene mreže posve su potisnule temeljnu dvojbu – snimati ili ne. Ako nema novinara uvijek ima netko tko će napraviti snimak umiranja/smrti i poslati istog trena širom svijeta. U slučaju jučerašnjeg objavljivanja fotografije i video zapisa o smrti Ambasadora Rusije u Istanbulu, mogli bismo kazati da je fotograf ili fotoreporter uspio i reagirao na jedini način, ako već nije mogao priteći u pomoć. Problem je kada je beživotno tijelo, uz ubojicu koji mlatara pištoljem i viče, postala naslovnica dnevnih novina", smatra Vilović.

"Naime, pripadnici terorističke organizacije kojoj pripada i ubojica mogu kazati da su dobili najbolju naslovnicu svih vremena. I da je poruka puna straha i terorističke djelotvornosti poslana diljem svijeta. To je propaganda za terorizam, definitivno.
Svakako ne možemo zanijekati događaj, ali davati takav publicitet kroz takvu naslovnicu ili neprestano prikazivanje video zapisa višestruko je dvojbeno", kaže na kraju profesorica Vilović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene