Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trošarine na SMS i MMS

Operateri prijete dizanjem cijena i otkazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najave da bi se novim rebalansom proračuna trebale uvesti trošarine na SMS i MMS poruke, nisu dobro primljene u najjačim telekomunikacijskim tvrtkama u nas, T-HT-u i VIP-u.

Vlada nove premijerke Jadranke Kosor, nalazi se na prvoj pravoj kušnji zbog tih najava, jer oba telekomunikacijska operatera najavljuju da ukoliko se to provede, uslijedit će dizanje cijena, otkazivanje investicija te konačno i davanje masovnih otkaza, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspravljalo se četiri sata Detalji sljedećeg rebalansa potpuna tajna Slika nije dostupna VIP mreža u kvaru od jutra, ne zna se kada će proraditi

T-HT i VIP su lani zajedno ostvarili dobit od preko tri milijarde kuna i njihovi čelnici oštro su reagirali na spomen o nametima koji bi smanjili bilo koji oblik dobiti u tim dvjema tvrtkama. 'Ako se uvedu trošarine, investicije će biti umanjene sukladno padu prihoda. Sasvim je sigurno da bi smanjivanjem investicija velik broj naših kooperanata mogao ostati bez posla. Treba napomenuti i da niži prihodi znače i niži PDV pa time u konačnici ponovno manje novca u proračunu', kazao je Ivica Mudrinić, kritizirajući i optužujući Vladu da slabo i prekasno reagira na krizu.

Samo negativne posljedice

Mudrinić isto tako smatra kako će te trošarine prouzročiti samo negativne posljedice, jer će T-HT biti primoran podignuti cijene telekomunikacijskih usluga za građane, a slično razmišlja i konkurencija, odnosno VIPnet. 'To je udarac na džep građana, jer je komuniciranje osnovna ljudska potreba i neće prestati uvođenjem trošarina, koje postoje još samo u Srbiji. Bio bi to udarac i na investicije u telekomunikacije, čime se dugoročno smanjuje učinkovitost našega gospodarstva', rekao je za Jutarnji Mladen Pejković, predsjednik uprave VIPneta.

VIPnet je prošle godine ostvario prihode od 3,8 milijardi kuna, od čega je njihova neto dobit iznosila 800 milijuna kuna. T-HT je bio čak triput uspješniji i obi su ostvarili prihode od 8,8 milijardi kuna, od čega je 2,3 milijarde bila njihova prošlogodišnja neto dobit.

Smatrate li da Vlada treba uvesti trošarine na SMS i MMS poruke?

  • Da, i telekomunikacijski operateri trebaju puniti proračun
  • Samo ako to ne znači dizanje cijena i otkaze
  • Ne, nikako

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene