Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Hrvatima u Makedoniji obećala je tijekom prošlotjednog boravka pomoć.

Galerija


Mirko Golomeić plovi makedonskim poduzetničkim vodama posljednjih 27 godina. Ima nekoliko restorana.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica snimljena nakon dugo vremena, nije se puno promijenila od kraja mandata, a i frizura je ostala ista Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Predsjednica komentirala odnos sa Srbijom: ''Za tango je potrebno dvoje''

Zapošljava 60 ljudi, no muče ga isti problemi kao i gospodarstvenike u Hrvatskoj.

"Makedonija je jako pogodna zemlja za ugostiteljstvo. Sad su počeli turisti da dolaze u Skopje. Radi se na tome. Jedino sto je teško kao i svuda u okolini naći radnike. Mladi nam odlaze iz države", kaže poduzetnik Mirko Golomeić.

Ne mogu se upisivati na sveučilišta

Jedna od njih je i kći Stanka Nevistića koja je Skoplje je zamijenila Munchenom.

"Nije joj bilo loše ni tu, ali je bila preopterećena u odnosu na pare, koje je zarađivala tu. Radila je dupli posao, osjetila je malo kako izgleda odlazak u inozemstvo i mislim da nema više povratka u Makedoniju, ali nadam se da će neka međufaza biti Zagreb ili Split, tako da možemo da se skupimo", priča nam Stanko.

Prema posljednjem popisu, u Makedoniji je manje od 2.700 Hrvata. Političkog predstavnika u Sobranju nemaju, iako Makedonci u Hrvatskom saboru imaju svoju zastupnicu. U Ustavu ih se ne spominje, zbog čega imaju problema.

„Zbog toga se ne možemo upisivati na sveučilišta“, kaže Nenad Živković, član Savjeta vlade za Hrvate izvan RH.

Sve što dolazi iz Hrvatske je popularno

No, hrvatskih tvrtki i proizvoda u Makedoniji ima. Robna razmjena u prošloj godini iznosila je oko 196 milijuna eura. Hrvatska je u plusu s 45 milijuna. Naše najprisutnije tvrtke su Podravka i Kraš.

"Sve što dolazi iz Hrvatske u Makedoniju, sve je jako popularno, sve se troši – kava, čokolade, začini, ulje, sve", kaže Mirko Golomeić.

Makedonija je zbog problema s imenom godinama u političkoj izolaciji, a ova je godina – biti li ne biti.

O pregovorima s Grčkom ovisi hoće li dobiti dugo očekivani datum početka pregovora s Europskom unijom i pozivnicu za NATO.

U tom vlaku žele biti i Hrvati u Makedoniji, koji se nadaju da će se njihovi zahtjevi konačno naći na političkom meniju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr