Talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Masudu nastavili su u četvrtak borbe u dolini Pandžšir, posljednjoj afganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima, i obje strane tvrde da su zadnjih dana nanijele protivnicima velike gubitke.


Nakon pada Kabula 15. kolovoza, nekoliko tisuća boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Pandžširu.

Vezani članci Talibani u Kabulu Ne prestaju nagađanja o njegovu životu i zdravlju: Prvi put se pojavio na javnom skupu Mimohod talibana u Kandaharu Horor: Talibani ubili uzvanike na svadbi jer su puštali glazbu

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, pružaju otpor u toj strmoj dolini koju je teško napadati izvana.

Pokušaji da se pregovorima pronađe rješenje nisu uspjeli.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontroliraju dio teritorija.

"Započeli smo operacije pošto pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli", rekao je. "Pretrpjeli su velike gubitke".

No glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

"Neprijatelj je više puta pokušao ući u Šotul iz Džabul-Saradža i svaki put nije uspio", rekao je, govoreći o gradu u susjednoj pokrajini Parvan.

Obje strane iznijele su različite podatke o gubicima druge strane, bez ikakvih dokaza i nije ih moguće provjeriti.

Talibani tvrde da je dolina Pandžšir okružena sa sve četiri strane i da pobunjenici ne mogu pobijediti, a pobunjenici ističu da se neće predati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju