Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan od 12 točaka

Zbog ovoga će Putinu pasti mrak na oči: Ukrajinski dužnosnik objavio što Kijev planira nakon povratka Krima

Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Foto: Afp
Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine razradio je detaljan plan kako deokupirati Krim i kako postupati kada se to dogodi.

Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksij Danilov, na svojem je Facebook profilu objavio plan za potpunu deokupaciju Krima, poluotoka koji se nalazi pod ruskom kontrolom još od 2014. godine. Plan se sastoji od 12 koraka, prenosi Odessa Journal.com.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

"Osim kaznenog progona za suradnju s neprijateljem i veleizdaju, razvija se i lustracijski mehanizam osobne procjene, kojim se posebno utvrđuje razina odgovornosti i stupanj upletenosti konkretnih građana Ukrajine i stanovnika Krima u potporu okupacijske ruske uprave. Tu se posebice uključuje ograničenje prava sudjelovanja na izborima", napisao je.

Također je poručio da državni službenici, suci, tužitelji i drugi koji su do 2014. bili zaposleni u ukrajinskim vlastima kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova i Služba sigurnosti Ukrajine, a nakon veljače 2014. radili u ruskim okupacijskim strukturama, ukrajinski sudovi utvrditi će podliježu li kaznenoj odgovornosti. Ako će biti proglašeni krivima, oduzeti će im se državne mirovine i biti će im zabranjeno daljnje zapošljavanje u državnim tijelima i institucijama lokalne samouprave.

"Rusija ili druga formacija koja će zahtijevati pravno nasljeđe osigurava bezuvjetno i potpuno izručenje svih osoba osumnjičenih za izdaju i druga kaznena djela, državljana Ukrajine i državljana Rusije, koji su uključeni u ratne zločine (međunarodni zločini koji nemaju zastaru – genocid, vojni i protiv čovječnosti), počinjeni na području naše države općenito, a posebno Krima", napisao je.

Poručio je da propagandisti kao što su novinari, medijski djelatnici i ostali stručnjaci koji su pridonijeli okupaciji, militarizaciji obrazovanja djece i rasplamsavanju neprijateljstva prema Ukrajini od Ukrajinaca, Krimskih Tatara i drugih nacionalnosti, njihove zločine istraživati će Ukrajinske i ako je potrebno međunarodne strukture za provedbu zakona. Ako im se dokaže krivnja, oduzeti će im se sloboda, titule, imetak, čast i poštovanje.

"Državljani Rusije koji su ilegalno došli živjeti na poluotok Krim nakon veljače 2014. odmah moraj napustiti teritorij Ukrajine u roku predviđenim zakonom", napisao je.

Prema planu djela koja nisu počinjena u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom nakon veljače 2014., uključujući nekretnine su ništavna i nevažeća. Vlasništvo nad imovinom ostaje građanima Ukrajine. Ako je prisvojena ili nacionalizirana, imovinu vlasnicima vraćaju okupatori.

 "Provodio bi se program Detoksikacije, odnosno neutraliziranja posljedica dugotrajnog djelovanja ruske propagande na stanovništvo poluotoka. Korištenjem iskustva primjene učinkovitih metoda denacifikacije Njemačke 40-ih godina, uključujući sudjelovanje identificiranih skupina koje aktivno podupiru rusku okupaciju u javnim radovima na obnovi uništenih ukrajinskih gradova, procesima ekshumacije i ponovnog pokapanja žrtava Rusije agresija", poručio je.

 "Preimenovanje Sevastopolja u "Objekt br. 6". Vlasti Ukrajine kasnije će odlučiti o novom imenu grada. Možda će se zvati Akhtiar", poručio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene